Last news in Fakti

1 Април, 2023 13:23 13 653 10

Понижиха цените на тока за домакинствата

  • чехия-
  • ток-
  • цена-
  • домакинства-
  • ревизия

Чехия ревизира тарифите след рязкото увеличаване на цената на тока в началото на 2022 година

Понижиха цените на тока за домакинствата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тарифите за електроенергия и газ за потребителите в Чешката република, които се повишиха рязко от началото на 2022 г., започнаха значително да намаляват, съобщи порталът novinky.cz с позоваване на разпределителната компания и оператор на част от националните енергийни мрежи E.ON.

E.ON ревизира тарифите за електроенергия и газ за домакинствата от 31 март. Те спаднаха най-силно при газта, което ще позволи на потребителите, които преминат към тях, да спестят десетки хиляди крони годишно.

Цената на kWh за електроенергия в E.ON е, включително данъците, 6,63 крони (около $0,3). Конкурентни компании предлагат на домакинствата тарифи за kWh доста над 7 крони (приблизително $0,35). Газът в E.ON падна до ниво под две крони (по-малко от $0,09) за kWh.

Така домакинствата ще спестят средно от 1800 крони ($83) до 5000 крони ($231) на година от електроенергия, в зависимост от това дали живеят в малки апартаменти или вили. Новите тарифи за газ ще им позволят да спестяват много повече годишно.

В Чешката република E.ON предлага най-атрактивните тарифи за битова енергия сред другите енергийни компании, работещи в страната. „По-ниските тарифи за енергия са още едно доказателство за това колко добре върви възстановяването на газовия пазар“, каза Иржи Гавор, енергиен експерт, цитиран от портала.

Междувременно той не очаква пазарната цена на газта да падне до нивото от 2019-2020 г. Сега стойността му надвишава тази от онези години, според експерта, двойно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койчо от койчиновци

    57 0 Отговор
    Това би трябвало да са фактите от България...но тази госпожа всеки ден пише за някакви случки в чужбина и пропуска в заглавията много важна подробност...
    Явно борба за кликове....
    Това на прост език се нарича измама...
  • 2 Гост

    45 0 Отговор
    Оправете си заглавията.... Смешни сте!
  • 3 Пешко

    5 34 Отговор
    Лоша новина за путинофилите!

    Коментиран от #5

  • 4 Геша

    35 0 Отговор
    60 ст. за киловатчас малко ли е бе, че ще ми го давате за пример?
    Нещастни мисирки.

    Коментиран от #6

  • 5 Абе

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешко":

    ДНЕС Е 1 АПРИЛ БЕ. А МОЖЕ И ОТ 1ви до 2ри.След 3ти ще се навакса.
  • 6 БСП за България и Радев

    26 6 Отговор

    До коментар #4 от "Геша":

    Това ни очаква и тук, ако минем на свободния пазар като чешките нацистчета. Така са е ЕС. Карат ни и нас да сме така. Единственото спасение е референдум за присъединяване към Руската империя

    Коментиран от #8

  • 7 Хомосапиенс

    7 2 Отговор
    Това в България никога не може да стане.
  • 8 Жссттт

    5 18 Отговор

    До коментар #6 от "БСП за България и Радев":

    По лесно е да се изнесеш към мечтаната кочина още сега, няма смисъл да чакаш.
  • 9 Иванов

    22 3 Отговор
    Кои са престъпниците които са подписали договора с ес.че след време да минат домакинствата на свободния пазар,назовете ги веднага,и поименно,и отидете пак утре да гласувате за всички тия после не се оплаквайте
  • 10 Заплатите скочиха двойно!

    4 1 Отговор
    Това показва статистиката за последната година в северните области на Самоа. Според неназован източник, почти са се изравнили с тези на българските пишман писатели, учещи се от местните малцинства с цвят на самоанци.