Отидете към основна версия

6 208 23

Още един рекорд между България и Германия (ВИДЕО)

  • германия-
  • българия-
  • посещения-
  • туризъм

Посещенията на българи във ФРГ надвишиха предпандемичните години

Близо 482 000 е броят на нощувките, които са реализирали българите в Германия през 2022 г. Тук не влизат посещенията и нощувките при роднини и приятели, уточняват от Националния борд по туризъм на Германия. За периода януари-април 2023 г. нощувките са 142 000 броя, като отново има ръст спрямо същия период на 2019 г., т.е. периода преди пандемията.

Средно едно посещение на българи в Германия е 11.7 нощувки. Повечето организират пътуването си до ФРГ самостоятелно, като сами си организират транспорта и си резервират онлайн хотел. Средният разход за пътуване е 732 EUR.

През последните години германският германски превозвач увеличи полетите от София до големите германски градове, предимно Мюнхен и Франкфурт. Нискотарифните авиокомпании също предлагат доста полети до ФРГ. Поради тази причина не е учудващо, че 56% от пътуванията се реализират със самолет. Следват кола – 34% и автобус – 6%. Има и едни 3%, които решават да пропътуват разстоянието от България до Германия и обратно с влак.

Относно нощувките, то 44% предпочитат хотели, а 29% - безплатни частни квартири.

Слоганът на германския туризъм е „Останете по-дълго“. Идеята е да се пътува по-малко, за да се намалят парниковите емисии и карбоновия отпечатък. Именон и поради това Германия работи усилено насърчаването на използването на влакове. Властите въведоха карта от 49 EUR, с която всеки може да пътува из цяла Германия. Това доведе до значителен наплив на пътници в петък, събота и неделя, както и във вечерните часове през седмицата, когато служители, работещи в друго населено място, се прибират вкъщи. Много германци критикуват програмата, тъй като са на мнение, че преди да бъде пусната, е трябвало Deutsche Bahn да подсигури повече влакове. Сега новата програма причинява повече закъснения на влаковете и смяна на пероните малко преди отпътуване.

Още за мястото на Германия на европейската туристическа карта и предпочитанията на българите, посещаващи ФРГ, може да видите във видеата:

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини