Отидете към основна версия

18 976 26

Създадоха уникална машина, която ще промени цял икономически сектор

  • мина-
  • въглища-
  • добив-
  • машина

Тя ще подобри ефективността на минните операции при добива на въглища и други минерали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Учените от Федералния изследователски център за въглища и въгледохимия (FRC UUH, Кемерово) на Сибирския клон на Руската академия на науките създадоха универсална машина, която ще подобри ефективността на минните операции при добива на въглища и други минерали.

Разработката е свързана със самоходна машина, която поддържа покрива и стените на минната яма, предотвратявайки срутването на скалата. В частност ходещите покривни опори се използват при спасителни операции при екстремни условия, както и след природни и причинени от човека бедствия. Поради ниската им консумация на енергия и високата им мобилност, те също често се използват за подпомагане на минните машини да се движат безопасно в трудните условия на подземни минни изработки.

Недостатъците на съществуващите устройства включват ниска скорост на движение, както и сложността на дизайна и системата за управление. Ето защо, по искане на въгледобивните предприятия, изследователите от Кемерово разработиха поддръжка, която оптимизира добива на минен комплекс с дълбок пласт (CHF) - автономна система, която позволява да се добиват въглища, когато не е изгодно да се прави в традиционен открит рудник.

„След анализ на технологичните проблеми при прокарването на подземни минни изработки, разработването на трудноизвличаеми и маргинални запаси от въглища и отстраняването на аварийни ситуации, създадохме универсален дизайн за многофункционални цели. Той позволява високоскоростно потъване, както и разработването на запаси в диамантени и златоносни алувиални находища", казва Сергей Никитенко, заместник-директор на Института по въглища на FRC UUH SB RAS за иновации и международни отношения.

Подпората е оборудвана с хидравличен чук за раздробяване на големи скални късове и кофи за товарене на скала върху скреперен транспортьор. Благодарение на тях е възможно да се елиминира полученото запушване, като по този начин се освободи например работното тяло на CGRP. За разлика от аналозите, машината се управлява дистанционно с помощта на разработения софтуер.

„При разработването на стръмни или силно наклонени въглищни пластове винаги има част от запасите, концентрирани извън тях. Те често съдържат ценни химически елементи, чиято цена е многократно по-висока от цената на добива на скалната маса, която ги съдържа. такива въглища ще увеличат цената на въглищните продукти и ще разнообразят въгледобивната промишленост", - разказа за обхвата на новата пешеходна опора Борис Анферов, водещ изследовател на Лабораторията за ефективни технологии за разработване на въглищни находища.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.

Свързани новини