Отидете към основна версия

5 036 127

Ресторантьорите ще съдят клиента, оплакал се от скъпи пържоли

  • ресторантьори-
  • заведение-
  • пържола-
  • сметка-
  • цена-
  • съд

Според Сдружението на заведенията и Българската асоциация на заведенията мъжът се е опитал "да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка слава"

Снимка: Shutterstock

Сдружението на заведенията и Българската асоциация на заведенията ще потърсят съдебна отговорност от клиента, който преди няколко дни се оплака, че е платил стотици левове за пържоли, консумирани в заведение на морето. Това съобщават в свое отворено писмо двете съсловни организации.

Според тях мъжът се е опитал "да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка слава", уточнява БНР. "По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще", категорични са СЗБ и БАЗ.

"Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, принудени от факта, че през последната седмица станахме свидетели на изкуствената ескалация по темата с поръчаните стекове във варненски ресторант, както и от назначената впоследствие проверка от КЗП и тиражираните в медийното пространство твърдения, които не кореспондират с реалната ситуация, изпращаме на вашето внимание нашето официално становище.

На първо място подчертаваме, че подобни скъпи и изключително качествени стекове, могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения на територията на Варна. Това е и едно от нещата, които отличават елитните ресторанти. И ако искаме да насърчаваме развитието на кулинарията и предлагането на така наречения гурме туризъм, както вътрешен, така и международен, то по никакъв начин не би следвало да се атакуват умишлено, още повече от държавни институции, ресторантите, които се стремят да предлагат високо качество на храна. Разбира се, на съответната цена", пишат в отвореното си писмо от Сдружението на заведенията и Асоциацията за заведенията.

"КЗП не може да бъде репресивен орган и да взима еднолични решения, основаващи се на непрофесионално мнение по специфични теми, каквато е технологията, свързана с предлагането на висококачествени храни в ресторантите", допълват съсловните организации.

Те настояват за незабавно прекратяване на проверката срещу заведението и обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за напълно стандартна и лоялна.

Настояват и за извинение от директора на КЗП, който, според тях е споделил твърдения в национален ефир, които уронват престижа на целия бранш.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 77 гласа.

Свързани новини