Отидете към основна версия

6 288 41

Голям български завод ще пести 30% от необходимата му електроенергия (ВИДЕО)

  • енергия-
  • соларни панели-
  • ток-
  • инвестиция-
  • хасково

Покривното пространство на една от най-големите пивоварни бе покрит със соларни панели

Снимки: М. Богданова ©

На близо 13 000 кв.м площ една от най-големите пивоварни у нас, намираща се в Хаскова, откри първия етап от изграждането на фотоволтаичен парк. Благодарение на него производствената мощност ще успее да намали разхода си за електроенергия с близо 30%. Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на „Каменица“ АД в посока устойчиво развитие. Вложените пари през миналата година в този парк са 3 млн. лв. Предстои разширяване на площта на парка и увеличаване на генерираната електроенергия.

„Проектът по изграждане на соларния парк на територията на пивоварната ни в Хасково е част от стратегията ни за устойчиво развитие и е естествено продължение на усилията ни в посока прилагане на устойчиви бизнес решения, които имат добавена стойност не само за нашия бизнес, а и за околната среда и общество като цяло. През последните години, целенасочено работим в посока закупуване само на зелена енергия, а с инвестицията в изграждане на собствен соларен парк с такъв мащаб вярваме, че ще допринесем за прехода към по-устойчива икономика и трансформация на страната ни. В следващите години предвиждаме да бъдат инсталирани соларни панели на допълнителна площ от над 5000 кв.м., с което да потвърдим стремежа ни да бъдем лидери и водещи при въвеждането на устойчиви решения на българския бирен пазар, както сме доказвали своя новаторски дух неведнъж през годините“, каза на откриването Владан Матич, изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

Инвестицията е част от глобалната дългосрочна стратегия за устойчиво развитие „Нашият отпечатък“. Стратегията е насочена в три основни направления: грижа за хората (служители, потребители, клиенти, доставчици, партньори и общество); грижа за планетата (използване на по-малко ресурси, намаляване на въглеродните емисии, устойчиви опаковки) и отговорна консумация на алкохол (компанията предлага най-разнообразното безалкохолно бирено портфолио у нас и промотира посланията за отговорна консумация и отговорно шофиране чрез дългогодишната кампания „Алкохолът е лош шофьор“).

Пречистването на отпадъчните води на предприятията в Северна индустриална зона е друг пример за принос към околната среда и общности като това е доброволен ангажимент, който от Каменица АД са поели и следват като част от стратегията за устойчиво развитие. Стремежът на компанията е количеството вода, вложено в целия производствен цикъл и отнесено към 1 хектолитър бира, да спадне до минимум. В тази връзка от компанията споделят, че въведените нововъведения и технологични решения в производството през последните години вече дават резултат за трайна тенденция за понижение - консумацията на вода е намалена с над 20% съотнесена към 2016 г. Въвеждането на тези и други иновации в процеса на пивопроизводство в пивоварна Хасково я издигат на почетното първо място в годишната класация на пивоварните на Molson Coors по целия свят за 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.

Свързани новини