Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 22:43 6 246 41

Голям български завод ще пести 30% от необходимата му електроенергия (ВИДЕО)

  • енергия-
  • соларни панели-
  • ток-
  • инвестиция-
  • хасково

Покривното пространство на една от най-големите пивоварни бе покрит със соларни панели

Голям български завод ще пести 30% от необходимата му електроенергия (ВИДЕО) - 1
Снимки: М. Богданова ©

На близо 13 000 кв.м площ една от най-големите пивоварни у нас, намираща се в Хаскова, откри първия етап от изграждането на фотоволтаичен парк. Благодарение на него производствената мощност ще успее да намали разхода си за електроенергия с близо 30%. Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на „Каменица“ АД в посока устойчиво развитие. Вложените пари през миналата година в този парк са 3 млн. лв. Предстои разширяване на площта на парка и увеличаване на генерираната електроенергия.

„Проектът по изграждане на соларния парк на територията на пивоварната ни в Хасково е част от стратегията ни за устойчиво развитие и е естествено продължение на усилията ни в посока прилагане на устойчиви бизнес решения, които имат добавена стойност не само за нашия бизнес, а и за околната среда и общество като цяло. През последните години, целенасочено работим в посока закупуване само на зелена енергия, а с инвестицията в изграждане на собствен соларен парк с такъв мащаб вярваме, че ще допринесем за прехода към по-устойчива икономика и трансформация на страната ни. В следващите години предвиждаме да бъдат инсталирани соларни панели на допълнителна площ от над 5000 кв.м., с което да потвърдим стремежа ни да бъдем лидери и водещи при въвеждането на устойчиви решения на българския бирен пазар, както сме доказвали своя новаторски дух неведнъж през годините“, каза на откриването Владан Матич, изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

Инвестицията е част от глобалната дългосрочна стратегия за устойчиво развитие „Нашият отпечатък“. Стратегията е насочена в три основни направления: грижа за хората (служители, потребители, клиенти, доставчици, партньори и общество); грижа за планетата (използване на по-малко ресурси, намаляване на въглеродните емисии, устойчиви опаковки) и отговорна консумация на алкохол (компанията предлага най-разнообразното безалкохолно бирено портфолио у нас и промотира посланията за отговорна консумация и отговорно шофиране чрез дългогодишната кампания „Алкохолът е лош шофьор“).

Пречистването на отпадъчните води на предприятията в Северна индустриална зона е друг пример за принос към околната среда и общности като това е доброволен ангажимент, който от Каменица АД са поели и следват като част от стратегията за устойчиво развитие. Стремежът на компанията е количеството вода, вложено в целия производствен цикъл и отнесено към 1 хектолитър бира, да спадне до минимум. В тази връзка от компанията споделят, че въведените нововъведения и технологични решения в производството през последните години вече дават резултат за трайна тенденция за понижение - консумацията на вода е намалена с над 20% съотнесена към 2016 г. Въвеждането на тези и други иновации в процеса на пивопроизводство в пивоварна Хасково я издигат на почетното първо място в годишната класация на пивоварните на Molson Coors по целия свят за 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любка Кумчева

    14 18 Отговор
    Другата седмица, се надявам да падне градушка в района!

    Коментиран от #35, #41

  • 2 Носталгия

    24 7 Отговор
    Някой спомня ли си вкусът на “Астика” от Тошово време?

    Коментиран от #4

  • 3 Яяяяяяя

    20 7 Отговор
    Къде ще ги утилизират след 30 години, в Рила или Родопите?

    Коментиран от #8, #36

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Носталгия":

    ВЯРНО

    Коментиран от #7, #39, #40

  • 5 Пуфи

    10 5 Отговор
    Фирмите от Люксембург ше ги монтират, двойна лапачка
  • 6 Даа

    17 8 Отговор
    Направо да бие кепенците - така ще пести 100% 😉

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами

    18 13 Отговор

    До коментар #3 от "Яяяяяяя":

    Там където и счупените стъклени бирени бутилки. Тоест в пещите за повторно рециклиране на стъклени отпадъци в някои стъкларски завод. В фотоволтаичните панели няма нищо толкова за проблемно за рециклиране. Само стъкло и алуминиеви рамки и двете подлежат на рецитиране на 100% и то много лесно и евтино даже. Освен това има и незначителни количества чист силиций, който е основната съставка на самото стъкло, но под формата на силициев окис. Тоест нищо вредно или опасно като отпадък и не изискват някакво по-специално третиране.

    Коментиран от #21

  • 9 Г-н ФК ФК

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Даа":

    Да разчитаме поевтиняване с 30% на бирата!

    Коментиран от #29

  • 10 ТоБай

    19 8 Отговор
    То бай Тошо им беше казал, че няма да могат да ги боядисат, ама май ще излезне вярно, че нямат да могат скоро и ток да им осигурят ... егати чуждия слугинаж: да си направим живота скъп, за да "сме като на запад" ... логиката нулева ли нулева, можеше да имаме евтин живот, евтина енергия, евтина храна ... но от много акъл - си дадохме всичко, останаха само най-ниските заплати в ЕС и това е.... никой не помисли за народа, всеки разпродаде всичко на парче.
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пукницааааа":

    Моля Алкохол никога не съм пил не пуша
    От Животът Всичко по Малко в Граници на Нормалното

    Коментиран от #22

  • 12 Браво

    18 13 Отговор
    Хората гледат как да си намалят разходите сами разходите, докато като някои други се мъчат да завличат държавата и да обричат и малкото бизнес принуждавайки го да копува скъп ток произведен от неконкурентноспособни ТЕЦ горящ въглища само защото са свикнали и искат да продължават да се правят, че работят както по времето на социалистическо, но да вземат високи заплати като за съвременното време. Но както са казали хората: “Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава”.

    Коментиран от #28

  • 13 Карлсон от покрива

    6 8 Отговор
    Тези гости защо са с предпазни очила? На покрива нищо не хвърчи. Каските обаче са задължителни. Ама ще си намачкат прическите. Затова с очила от 1.20 лв.
  • 14 А ще свалят ли

    8 5 Отговор
    Цените с 30% ? А ще вдигнат ли заплатите с 30%
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Всич не ми пука

    5 5 Отговор
    лично на мен, кво си били сложили на покрива. Всеки си прави сам сметката.
  • 18 Ужаст

    7 9 Отговор
    По добре да гори кюмур да има какво да работят бг къртиците

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ъхъ

    6 1 Отговор
    Каменица - хасковската бира.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "ТО НЕ СТАВА САМО С ЯДЕНЕ":

    И какво да прочета за силиция? Чам да чуя какво толкова вредно има, защото аз за разлика от теб знам какво има в панела и даже знам физическите принципи на, които се основава действието им. Не е проблема в материалите за да си направиш фотоволтаик, а в необходимите технологични процеси за реализацията

    Коментиран от #26

  • 24 От чужбина

    10 3 Отговор
    Няма лошо. Така трябва да се направи на колкото се може повече места. Соларните панели имат принципно две подходящи места за монтиране - по покривите или по чукарите. Предимството на покривите е, че консуматора е съвсем близо и почти няма загуби от пренос на енергията. Предимството на чукарите е,че тези площи и без това не се ползват и няма да се похаби обраетваема земя. Освен това обикновено чукарите са на по-високо място където се избягва градската запрашеност и е по-проветриво. Избягват се най-долните и плътни слоеве на атмосферата. Това означава една идея в повече произведено електричество. Ако в България монтираме множество соларни панели имаме шанса наистина да намалим многократно ползването на вносни енергиини суровини като нефт и газ. Без значение от къде ги внасяме те се плащат, парите излизат от страната ни. Въглищните централи е добре да останат като резерв за продължителните облачни и студени зими.

    Коментиран от #27

  • 25 Злокодуй

    9 5 Отговор
    Ядрената мафия не харесва това.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хммм

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "От чужбина":

    Наполовина съм съгласен с теб. Би било хубаво ако навсякъде в града където може да се слагат панели. Поради естеството си няма да може напълно да се разчита на тях но ще са от голяма полза. Но нека оставим чукарите, а. Имаме нужда и от природа. Как си представяш връх Вихрен превзет от слънчеви панели

    Коментиран от #38

  • 28 Хммм

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Браво":

    Тя "Криворазбраната цивилизация" е написана за такива като теб.
  • 29 Тежко

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Г-н ФК ФК":

    едва ли!!
  • 30 Невеж

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "козяшки трол мърляч":

    "начупи и изяж един панел невежо"

    Аз такова не ям, но доколкото разбирам, ти ядеш и препоръчваш на останалите да не ядем панели А да ядем като тебе въглища, да дишаме дим от въглища, за десерт да ядем Уран за да си набавим необходимите витамини, а за по-лесно да ги преглъщаме с бензин, дизел, мазут и керосин.

    Производството на ток от слънце е най-безвредно. За производството на силиций, замърсяването е най-вече от производството на енергия за стопяването на пясъка за неговото производство. За алуминия е почти същото, защото и двата процеса са изключително енергоемки.

    Ако не се горят въглища и други изкопаеми горива, замърсяването за производството и рециклирането на фотоволтаиците ще намалее с 90%.
  • 31 Порно

    3 0 Отговор
    В тая пивоварна освен Каменица, правят Астика, Бургаско, Стела Артоа, Старопрамен и поне още 10 марки. Наздраве.
  • 32 мдаа

    2 4 Отговор
    "ще успее да намали разхода си за електроенергия с близо 30%"
    Това ще се случва в определени часове от денонощието, но за сметка на това само през някой дни от годината.

    Коментиран от #34, #37

  • 33 по-по-най

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ужаст":

    А не е ли най-добре атомна енергия?
  • 34 Объркал си изказа

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "мдаа":

    През по-голямата част от годината ще покрива над 50% от употребената енергия и на моменти над 70% от мощността. През зимата ще покрива по-малко от 10% от потреблението като накрая на годината ще покрива над 30% от употребената енергия. Казано накратко ако досега са плащали 3 милиона за ток вече ще плащат 2 милиона.

    Какво значение има в кои часове, кои дни или кои месеци са спестени тези 1 милион лв? Има ли значение че през август са спестили 300 000, а януари само 10 000 лв
  • 35 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Любка Кумчева":

    Ти ако си въобразяваш , че досега на хилядите декари солари е цяла България не е падала градушка , значи си много заблуден ,меко казано ! А пък ако си мислиш , че и нямат пълна застраховка за такива неща , значи направо си в тъча !
  • 36 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Яяяяяяя":

    Ти по- добре мисли къде ще утилизират любимия ти АЕЦ , щото още първите реактори , дето са затворени от 20 години даже не са почнали да разглобяват !! А докато ги разглобят и другите ще станат за скрап !! Аз предлагам да ги докарат при теб на село и да ти ги заровят в двора , нали да ти любими и без тях не можеш да дишаш !!
  • 37 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "мдаа":

    Ти случайно да знаеш , че тая пивоварна работи само през деня и то в светлата част !! А през зимата така или иначе работата намалява почти 10 пъти , защото никой не пие бира ?? И че след като дадат 5-6 милиона за панели нищо не им пречи да дадат още 2-3 милиона за батерии и да забравят за енергото завинаги !! И такива предприятия скоро ще са 50-60 % от всичките както и също толкова от домакинствата , щото скоро ще стане задължително по закон !! А останалите трябва да намалят потреблението поне 3 ПЪТИ , защото толкова пъти по- енергоемка е икономиката ни от средното в Европа !! И ако не го намалят скоро няма нищо да продават !! Отделно се очаква увеличение на ВЕИ над 10 ПЪТИ в следващите само 5-6 години !! После ще те питам на кой ще продават любимите ви тецове и атомни бомби !!
  • 38 От чужбина

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хммм":

    Съвсем не казвам за подобни места. За да ме разбереш ще дам пример. Над София, посока Костинброд, след самия Костинброд на горе към планината има едни баири които са каменисти. Тревата е рядка и практически не се ползва дори и за пасище. Ето това са типични места които са сравнително близо до големия консуматор, в случая София, малко по-високо са от София и така се избягва запрашеността на градския въздух. Подобни терени мисля, че има достатъчно из България, а и тези терени са достатъчно достъпни, не са толкова високо и недостъпно из планините. Монтирането на много соларни панели може да доведе до свръхпроизводство на електричество в слънчевите дни. Точно тогава този излишък трябва да се ползва за производството примерно на водород. Там където има топлофикация е възможно да се грее вода, защото топлофикациите работят дори и през лятото за да подават топла вода. Соларни панели монтирани по блоковете могат също да топлят вода, заедно с топлофикация. При това положение подаваната топлина от топлофикацията ще е само за ДОгряване на водата ако е необходимо. Така като цяло в държавата ще се спестят огромни пари от вноса на горива. Проблема е, че в случая трябва да се води борба и с вносителите на тези горива.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Любка Кумчева":

    С хора разсъждаващи като Вас БЪЛГАРИЯ е в това положение ! По добре си взимай багажа и се махай защото това не е твоята РОДИНА !!!