Отидете към основна версия

3 915 45

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

  • лукойл-
  • бургас-
  • рафинерия-
  • нефтохим-
  • литаксо

В момента рафинерията в Бургас се ползва от дерогация за внос на руски петрол до края на следващата година

Снимка: БГНЕС

"Лукойл" не търси купувач за рафинерията в Бургас. Това са съобщили в отговор на медийни въпроси от дружеството-собственик на нефтопреработвателното предприятие "Литаско". Компанията е регистрирана в Швейцария, но е дъщерно дружество на руската "Лукойл", припомня БНТ.

В съобщението се казва, че дружеството не преговаря с инвеститори, не е получавало заявки за продажба и не е наемало дружество, което да търси купувачи за бургаската рафинерия.

За евентуалната продажба на дружеството първи заговори в интервю за "Файненшъл таймс" финансовият министър Асен Василев. После информацията беше коментирана в Министерския съвет и от премиера Николай Денков.

От "Литаско" уточняват, че всяко намерение за продажба на дружество намиращо се на територията на Европейския съюз първо трябва да бъде одобрено между контрагентите и после да бъде уведомено правителството на съответната държава.

В момента рафинерията в Бургас се ползва от дерогация за внос на руски петрол до края на следващата година, когато трябва да премине изцяло на алтернативни източници на нефт. Това разрешение сме получили от Европейската комисия.

В края на лятото българският парламент взе решение за отмяна на концесията на терминала край Росенец, откъдето минават всички количества нефт внасяни в рафинерията. Управлението на терминала премина към държавна компания.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Свързани новини