Отидете към основна версия

2 359 5

Румъния: Украински селскостопански продукти не се продават в страната

  • румъния-
  • украйна-
  • стоки-
  • транзит-
  • превоз

Те само преминават транзит

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинските селскостопански продукти не се продават в Румъния, а само преминават транзитно. Това заяви президентът на страната Клаус Йоханис, коментирайки протестите на румънски фермери, които твърдят, че в страната се продава украинско зърно.

„Коридорите за сигурност не вредят на румънското селско стопанство <...>", каза той преди началото на извънредната среща на върха на ЕС. „Ние отворихме тези коридори, защото разбираме, че Украйна се нуждае от тази помощ и Румъния може да предостави тази помощ, без да навреди на румънски фермери“.

Според него украинските „стоки, които преминават през страната, не са били продавани в Румъния“. „Ако е необходимо, тогава, разбира се, правителството ще въведе по-строг контрол, за да гарантира, че [украинските стоки] не се продават, а само транзитират, но това е проблем, който вече е решен“, каза той.

Междувременно румънски фермери, които протестират в страната от няколко седмици, твърдят, че украинското зърно се продава на вътрешния пазар, въпреки че официално то трябва да минава през страната само за износ в трети страни и това е довело до спад на цените за собствените си продукти.

Йоханис каза, че участниците в срещата на върха предишната вечер са обсъдили неофициално „няколко въпроса, които могат да бъдат разрешени доста лесно, за да подкрепят фермерите“.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини