Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2024 14:21 2 351 5

Румъния: Украински селскостопански продукти не се продават в страната

  • румъния-
  • украйна-
  • стоки-
  • транзит-
  • превоз

Те само преминават транзит

Румъния: Украински селскостопански продукти не се продават в страната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинските селскостопански продукти не се продават в Румъния, а само преминават транзитно. Това заяви президентът на страната Клаус Йоханис, коментирайки протестите на румънски фермери, които твърдят, че в страната се продава украинско зърно.

„Коридорите за сигурност не вредят на румънското селско стопанство ", каза той преди началото на извънредната среща на върха на ЕС. „Ние отворихме тези коридори, защото разбираме, че Украйна се нуждае от тази помощ и Румъния може да предостави тази помощ, без да навреди на румънски фермери“.

Още новини от Украйна

Според него украинските „стоки, които преминават през страната, не са били продавани в Румъния“. „Ако е необходимо, тогава, разбира се, правителството ще въведе по-строг контрол, за да гарантира, че [украинските стоки] не се продават, а само транзитират, но това е проблем, който вече е решен“, каза той.

Междувременно румънски фермери, които протестират в страната от няколко седмици, твърдят, че украинското зърно се продава на вътрешния пазар, въпреки че официално то трябва да минава през страната само за износ в трети страни и това е довело до спад на цените за собствените си продукти.

Йоханис каза, че участниците в срещата на върха предишната вечер са обсъдили неофициално „няколко въпроса, които могат да бъдат разрешени доста лесно, за да подкрепят фермерите“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 0 Отговор
    Само се преетикират като румънски и заминават за Ганчо да папка. Да ви е сладко.
  • 2 Да Не

    16 0 Отговор
    Естествено то и при нас е така! Хахааа
  • 3 Калпазанин

    14 0 Отговор
    Зърното като влезе в мелниците иди че обяснявай какво е брашното, досущ като руския петрол като тече до рафинерията и на него се чете, не съм от Русия 😂😂😂😁😁
  • 4 Александър

    4 0 Отговор
    И у нас така лъжат! Аз пък, като купя Руска салата, сменям надпи са с НАТОВСКА, ЕВРОАТЛАНТИЧЕС КА такава!
  • 5 Защо България

    4 0 Отговор
    Изкупува най-големия боклук в Европа,не е за по евтино,ЦЕНИТЕ НИ СА СЪЩИТЕ????