Отидете към основна версия

2 807 17

Исторически рекорд в износа на Турция

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган-
  • износ-
  • исторически рекорд

Той беше достигнат през януари

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че януари е отбелязал най-високите стойности при износа в историята на страната. „Доволни сме от повишаването на външното доверие в турската икономика. Нашият износ през януари се увеличи с 3,6% в сравнение със същия месец на миналата година, достигайки 20 млрд. USD. Така постигнахме най-високия обем на износа в нашата история“, каза Ердоган.

Той припомни, че преди това властите са разработили цялостна икономическа програма за борба с инфлацията и кризисните процеси. В близко бъдеще страната ще види положителни промени в контекста на изпълнението на тази програма, особено по въпроса с инфлацията.

Говорейки за перспективите в туристическия сектор, Ердоган каза, че властите очакват да получат 60 млрд. USD приходи от туризъм. „2023 беше най-добрата ни година в туризма в нашата история. Нашите приходи от туризъм се увеличиха със 17% в сравнение с предходната година, достигайки 54,3 млрд. USD в края на 2023. Нашата цел за 2024 е 60 милиона гости и 60 млрд. USD приходи от туризъм,“ каза президентът.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини