Отидете към основна версия

1 724 9

Гърция се интересува от сътрудничество със Сърбия

  • кириакос мицотакис-
  • алексадър вучич-
  • среща-
  • енергетика

То е основно фокусирано върху енергетиката

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гърция се интересува от разширяване на сътрудничеството със Сърбия в енергетиката, транспорта, инвестициите и други области на икономиката, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в Белград след преговори със сръбския президент Александър Вучич.

„Днес проведохме съдържателни дискусии, виждаме напредъка на нашите отношения, които се развиха през годините", каза Мицотакис. „Това двустранно партньорство стана стратегическо благодарение на съвместната декларация, която подписахме в Атина през декември 2019 г."

Правителственият глава отбеляза, че на преговорите лидерите са потвърдили решимостта си да си сътрудничат във всички области. "Неслучайно съм в Белград, придружен от четирима министри и с много голяма делегация от бизнес кръгове. Искаме да разширим отношенията си в областта на инвестициите, икономиката. Интересуваме се да обединим усилията на нашите страни в енергетиката и транспорта. И двамата отдаваме голямо значение на модернизацията на железопътните комуникации по линията Солун - Белград, както и завършването на много широка ос, която ще започне в Пирея и ще завърши в Будапеща. Това е проект от стратегическо значение не само за нашите страни, но и за Югоизточна Европа, като за тази цел трябва да се използват и европейски ресурси, предназначени за Западните Балкани“, каза Мицотакис.

Той добави, че Гърция „винаги активно насърчава участието на ЕС в развитието на инфраструктурата в Сърбия, както и в съседните страни на полуострова“, тъй като по този начин гражданите на балканските страни и стоките ще могат да се движат бързо.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини