Отидете към основна версия

8 365 24

Турция ще контролира въздушното си пространство със собствени радари

  • турция-
  • радари-
  • производство-
  • въздушно пространство

Те позволяват 24-наблюдение

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Създаденият в Турция радар местно производство ще позволява 24-часово наблюдение на цялото въздушно пространство на републиката. „Първият вътрешен радар за наблюдение (MGR), разработен от турски инженери, беше инсталиран на летището в Газиантеп в югоизточна Турция. Благодарение на радарната система, която се планира да бъде поставена в различни зони, цялото въздушно пространство на Турция ще да бъде наблюдавано денонощно на площ от 1 милион кв.км. Разработен в съответствие с препоръките на Европейската организация за безопасност на въздушното движение (Eurocontrol), радарът MGR отговаря на всички стандарти на Международната организация за гражданска авиация (ICAO )“, съобщи ръководителят на транспортното министерство на страната Абдюлкадир Уралоглу.

Създаването на турски собствен радар за нуждите на гражданската авиация ще помогне за подобряване на контрола на безопасността на въздушното движение, ще намали външната зависимост и ще допринесе за технологичното развитие на страната в авиационния сектор.

Системата за контрол на въздушното движение, която беше успешно тествана, се състои от първичен радар за наблюдение с обхват 112 км и вторичен радар с обхват 370 км. Тестовете му бяха проведени успешно миналата година. Кога и в какво съотношение водещите турски летища (в Истанбул, Анталия, Анкара, Измир) ще бъдат оборудвани с радари, не се уточнява.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини