Отидете към основна версия

3 818 19

Забрана на Русия може да удари Турция

  • русия-
  • турция-
  • забрана-
  • износ-
  • бензин

Южната ни съседка е увеличила вноса на петролни продукти от Руската федерация с 200% за периода януари-ноември 2023 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Временна забрана за износ на бензин от Руската федерация може да окаже значително влияние върху Турция, която внася петролни продукти от Русия. Това съобщава вестник „Икономим“ във връзка с решението на руското правителство да въведе временна забрана върху износа на бензин от 1 март 2024 г. за шест месеца.

Вестникът обаче споменава, че забраната важи за „износа на петролни продукти“, а не само на бензин. Отбелязва се, че от януари до ноември 2023 г. Турция е увеличила вноса на петролни продукти от Руската федерация с 200% и е спестила над 2 млрд. USD поради по-изгодни изкупни цени.

Става дума за 13 милиона тона петролен дестилат. В това число Турция закупи от Русия 8,6 млн. тона дизелово гориво със свръхниско съдържание на сяра. Републиката също получава мазут, авиационно и корабно гориво от Руската федерация. През 2024 г., както пише изданието, имаше планове за допълнително увеличаване на обема на покупките на руски петролни продукти.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.

Свързани новини