Отидете към основна версия

13 660 57

Румъния спечели дело срещу канадска златодобивна компания

  • румъния-
  • канада-
  • gabriel resources-
  • съд-
  • злато-
  • добив

Делото датира от 2002 година и намира окончателно решение едва днес

Снимка: Shutterstock

Румъния спечели делото Роя Монтан, в което канадската минна компания Gabriel Resources поиска обезщетение от 6,7 млрд. USD, съобщи правителството в решението на Международния арбитражен съд към Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка във Вашингтон.

Компанията твърди, че румънската държава е експроприирала нейната инвестиция в разработването на златна мина в Росия Монтана (северозападна Румъния). „Борихме се за Румъния, защото беше несправедливо всеки работник и пенсионер в тази страна да бъде наказан за грешките на политици, които действаха срещу интересите на Румъния“, каза премиерът Марсел Чолаку.

Според решението на Международния арбитражен съд, Румъния няма да компенсира Gabriel Resources за загубите по делото Roscia Montana, освен това ще получи 1,4 млн. USD компенсация за съдебни разноски. Решението е окончателно и подлежи на изпълнение.

Конфликтът около златните находища в Росия Монтана датира от 2002 г., когато Gabriel Resources спечели търга за разработване на находището и получи лиценз за експлоатацията му. През 2013 г. правителството даде зелена светлина за започване на работа.

Според Gabriel Resources Roshia Montana съдържа приблизително 300 тона злато и 1500 тона сребро.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 82 гласа.

Свързани новини