Отидете към основна версия

2 775 17

В най-голямата европейска икономика семейните фирми са на ръба на колапса

  • германия-
  • икономика-
  • малък бизнес-
  • проблеми-
  • фалит-
  • субсидии

Германските власти отмениха част от бизнес субсидиите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германските власти отмениха някои бизнес субсидии, което може да доведе до колапс на семейни компании, които формират гръбнака на германската икономика, съобщи аг. Bloomberg.

„Ситуацията е толкова сложна, че не съм сигурен, че бих отказал оферта от инвеститор, ако получа такава“, каза собственикът и изпълнителен директор на компания за хладилни витрини. В рамките на седмици месарниците и пекарните, с които работеше, отмениха поръчките си поради липса на субсидии.

Допълнително усложнение беше миналогодишното решение на германския Конституционен съд, което задължи управляващата коалиция да спре прекомерното извънбюджетно финансиране. Друг проблем е бюрокрацията, която според предприемачите усложнява работата и отвлича вниманието от ежедневните дейности, както и високите цени на енергията. Всичко това е в допълнение към въздействието на пандемията от COVID-19, от която семейните фирми все още не са се възстановили напълно. Това кара германците да продават компаниите си, което преди беше изключително рядко явление.

Един от най-ярките примери е компанията Viessman, която произвежда термопомпи. Собственикът беше принуден да го продаде на американската компания Carrier Global Corp. за 13,1 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини