Отидете към основна версия

3 558 29

Западните инвеститори се насочват към Украйна

  • украйна-
  • инвестиции-
  • запад

Те са амбицирани да привлекат вложения в размер на 15 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Западните инвеститори очакват да привлекат до 15 млрд. USD за извършване на възстановителни работи в Украйна, съобщава аг. Bloomberg, цитирайки Филип Хилдебранд, вицепрезидент на международната инвестиционна компания BlackRock.

Фондът за развитие на Украйна, който най-вероятно ще бъде регистриран в Люксембург, очаква да получи най-малко 500 млн. USD от държави, банки за развитие и други донори, както и 2 млрд. USD от частни инвеститори. Според Хилдебранд това може да доведе до създаването на „консорциум от капиталови и дългови инвеститори“, който ще финансира възстановителните работи в Украйна с най-малко 15 млрд. USD.

В средата на февруари Световната банка изчисли, че ще са необходими 486 млрд. USD за възстановяване на Украйна през идните 10 г. Изчисленията на Световната банка се основават на данни за преки физически щети върху сградите и инфраструктурата на страната за периода от 24 февруари 2022 г. до 31 декември 2023 г. Организацията отбеляза, че най-големите разходи ще бъдат свързани с жилищното строителство - над 80 млрд. USD, транспорта - почти 74 млрд. USD, както и възстановяването на търговския и индустриалния сектор 67,5 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.

Свързани новини