Отидете към основна версия

2 407 17

Китай по-мощен и сигурен от всякога

  • китай-
  • икономика-
  • ръст-
  • прогноза

Правителството изрази увереност в стабилен и силен икономически растеж

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайското правителство не се съмнява в перспективите за устойчив растеж на икономиката на страната. Това заяви премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Цян при откриването на Китайския форум за развитие в държавната резиденция Дяоюйтай.

„Икономическото възстановяване на Китай продължава да се консолидира и укрепва", каза Ли Цян. „Основата за дългосрочното подобряване на китайската икономика не се е променила. Като втората по големина икономика в света, китайската икономика формира стабилна основа със силна устойчивост , голям потенциал и достатъчна жизненост в дългосрочното си развитие“.

Той добави, че Китай, с население от над 1,4 милиарда души, има супер голям вътрешен пазар, като „групата със средни доходи непрекъснато се разширява“. „Имаме най-голямата в света интегрирана транспортна мрежа, електрическа мрежа, 5G мрежа и други инфраструктурни мрежи“, каза Ли Цян.

Правителственият ръководител каза, че приносът на Китай за глобалния икономически растеж остава около 30%. „Продължаваме да поддържаме позицията си на най-голямата страна в световната търговия със стоки“, добави той.

Според Ли Цян търговско-икономическите показатели за първите два месеца на тази година показват икономически растеж. „Ние активно насърчаваме дълбоката интеграция на научните и технологични иновации и индустриалните иновации“, каза ръководителят на китайското правителство. За 10 години делът на добавената стойност на новите технологични индустрии със стратегически характер в БВП се е увеличил от 7,6% до над 13%, отбеляза министър-председателят на Държавния съвет на КНР. През 2023 г. мащабът на цифровата икономика в Китай ще надхвърли 50 трилиона юана (6,9 трилиона долара), каза Ли Цян. „Ускореният растеж и прилагането на нови технологии не само доведоха до трансформацията и модернизацията на китайската икономика, но също така силно подкрепиха глобалното зелено развитие“, каза Ли Цян.

Китайският форум за развитие се провежда в Пекин на 24-25 март. В него участват представители на китайското правителство, международни организации, големи компании от Китай и други страни, по-специално САЩ и европейски страни, както и икономисти и експерти от други области. Форумът е важна платформа за обмен на идеи и мнения между китайските и чуждестранните политически и бизнес среди.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини