Отидете към основна версия

1 755 20

Украйна изпраща на притежателите на облигации план за преструктуриране на дълг от 20 млрд. USD

  • украйна-
  • облигации-
  • преструктуриране

Това ще стане до края на месец май

Снимка: Shutterstock

Украйна е готова да изпрати на притежателите на международни облигации план за преструктуриране на дълг от 20 млрд. USD до началото на месец май, съобщи аг. Reuters.

Според нейните източници за Киев е важно да осигури преструктуриране на дълга преди двугодишното замразяване на плащанията да изтече през август. Украинското министерство на финансите все още не е коментирало искането в тази връзка.

Все още не е ясно какви предложения ще представи украинската страна в условията на несигурност относно перспективите за икономическата и финансова ситуация и способността на Киев да изплати дълговете си. Притежателите на облигации се надяват да получат нови ценни книжа в резултат на процеса на оптимизация, върху които ще се плаща лихва от самото начало, но за украинците това може да се окаже непоносимо бреме, се казва в доклада.

Миналата седмица украинските облигационери обявиха формирането на специален комитет от кредитори в очакване на "в близко бъдеще" официални преговори. Американските фирми Wei and Gotshal & Краста. По финансови въпроси комисията ще бъде консултирана от експерти от американската инвестиционна банка PJT Partners.

Както беше съобщено по-рано, Украйна има планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Според Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.

Свързани новини