Отидете към основна версия

2 107 14

Иновативен начин за борба с транспротната криза, причинена от недостиг на шофьори

  • транспорт-
  • япония-
  • доставки-
  • стока

Япония създава мрежа за безпилотна доставка на стоки

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида инструктира съответните отдели да разработят проект за създаване на система от маршрути за безпилотен превоз на товари в страната до лятото. Това има за цел да предотврати транспортна криза, причинена от нарастващия недостиг на шофьори, съобщава вестник Sankei.

За безпилотна доставка на стоки се планира да се използват специални автоматични платформи, които ще се движат по страните на вече съществуващите в Япония скоростни пътища. Ако е необходимо, ще бъдат изградени и тунели за тях.

Автоматичните платформи ще започнат да доставят стоки до пунктове за събиране, откъдето обикновени камиони с шофьори ще ги доставят до потребителите.

Поради застаряването и намаляващото население в Япония, има нарастващ остър недостиг на професионални шофьори. Проблемът ще се задълбочи и от въвеждането на строги ограничения за извънреден труд на шофьорите от юни тази година. Този таван е определен на 960 часа годишно. В резултат на това още през настоящата фискална година Япония ще загуби 14% от своите възможности за превоз на товари. До 2030 г., ако настоящата ситуация продължи, този недостиг ще нарасне до 34%, което може да причини сериозна икономическа криза.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини