Отидете към основна версия

2 624 22

Четири пъти ръст на търговските ограничения

  • мвф-
  • кристалина георгиева-
  • търговски-
  • ограничения

Ръководителят на МВФ: броят на търговските ограничения в света се е учетворил през последните години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Броят на ограниченията върху международната търговия се е учетворил през последните години, което има пагубно въздействие върху световната икономика. „Ако анализираме мерките на индустриалната политика, то през последните години са приети 2500. от тях, 70% са разрушителни, негативни за търговията мерки“. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, изказвайки се на специална сесия на Световния икономически форум в Рияд.

Тя също така постави под въпрос мъдростта на търговските ограничения, които правителствата въвеждат, за да декарбонизират икономиките си и да осигурят енергийния преход. „Има индустриална политика, която се ръководи от желанието за ускоряване на декарбонизацията. Точно това е логиката зад някои от днешните мерки, но все още не се знае дали го правите разумно“, подчерта тя.

МВФ изчислява, че глобалният икономически растеж ще се забави до малко над 3% до края на десетилетието, около един процентен пункт под средното ниво преди пандемията. Като основни причини за забавянето Георгиева посочи фрагментацията на световната икономика и намаляващата производителност. Според нея преодоляването на фрагментацията ще осигури допълнителен икономически растеж от 1,2 процентни пункта. до 2030 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини