Специалисти от Казанския държавен аграрен университет са идентифицирали ценните свойства на такива култури като елда, бял синап и маслодайна репичка. Както съобщи пресслужбата на университета, тези растения могат значително (с 25% или повече) да намалят отделянето на въглероден диоксид от почвата.
"Учени от Казанския държавен аграрен университет (Казан САУ), в рамките на проект за развитие на въглеродно земеделие на базата на университетския агробиотехнопарк, установиха, че използването на бял синап, маслодайна репичка и елда тъй като зеленото торене води до значително (с 25,6-26,7%) намаляване на емисиите на въглероден диоксид от почвата в сравнение с чистата пара“, отбелязва пресслужбата.
Растенията за зелен тор се използват в селското стопанство за подобряване на структурата на почвата. В някои случаи те се използват за засяване на поле, което си прави почивка от основните култури. Поле, засято с необходимото зелено торене, отделя по-малко въглероден диоксид, отколкото празно поле („чиста пара“). Това става важно днес, когато се признава опасността от въглероден диоксид и „парникови газове“ като цяло. за стабилността на климата на Земята.
„Намаляването на въглеродния отпечатък на селскостопанските продукти се превръща във важен фактор за конкурентоспособността на световния пазар. Много държави вече вземат това предвид при внос на хранителни продукти и размерът на въглеродния отпечатък се посочва върху опаковката като маркетингов елемент. Ето защо развитието на въглеродното земеделие е от стратегическо значение за Русия“, каза ректорът на Казанския държавен аграрен университет Айрат Валиев.