Отидете към основна версия

5 214 26

Китай с атрактивна инвестиция в централноевропейска държава

  • китай-
  • унгария-
  • инвестиции

Ще участва в реализирането на големи инфраструктурни проекти в Унгария

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай ще участва в големи инфраструктурни проекти в Унгария, включително изграждането на железопътен пръстен около Будапеща и високоскоростна железопътна линия от центъра на града до международното летище Лист Ференц. Това съобщи министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто след преговори между министър-председателя на страната Виктор Орбан и китайския президент Си Дзинпин.

Страните подписаха 18 документа за сътрудничество в различни области, включително в областта на инвестициите. Външният министър отбеляза, че в рамките на китайската инициатива „Един пояс, един път“, насочена към развитие на връзките между Изтока и Запада, Унгария и Китай са изготвили списък с проекти за съвместно финансиране. Сред тях е „изграждането на железопътен пръстен, заобикалящ Будапеща“, поясни Сиярто. Според него това трябва да улесни доставката на продукти от заводи, построени с китайско участие в Източна Унгария, до западноевропейските страни.

„Също така започваме подготовка за изграждането на високоскоростна железопътна линия, която ще позволи бързо и удобно пътуване от летището до центъра на Будапеща“, каза министърът. Той припомни, че директните полети вече свързват Будапеща със седем китайски града и това ще помогне за увеличаване на туристическия поток от Китай.

Освен това китайските инвеститори ще участват в създаването на мрежа от станции за зареждане на електрически превозни средства в Унгария и модернизирането на граничния и митническия пункт на границата със Сърбия. Те ще проучат и възможността за присъединяване към проекта за изграждане на петролопровод между Унгария и Сърбия. С помощта на капиталови инвестиции от Китай през последните години започна изграждането на високоскоростна железопътна линия между Будапеща и Белград. Китайските инвестиции в унгарската икономика вече надхвърлят 16 млрд. EUR.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини