Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово.
Ива и Георги, тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са избрали родното село на Георги - Ханово за да създадат своята зеленчукова градина, такава каквато трябва да бъде според техните разбирания.
В Дания се занимават с коренно различни неща. Той е професионален шеф-готвач в ресторанти със звезди "Мишлен", а нейната професия е ландшафтен архитект. Резкият завой направили първо от любопитство, второ – с голям ентусиазъм и трето, но не на последно място: "С идеята да направим някаква промяна, да мислим извън кутията", обяснява Георги, цитиран от БНР.
В момента градината им е три декара, а до скоро тук е била ливада.
"Навсякъде около нас беше поляна със смесени треви, която в началото просто окосихме. Сложихме кашон навсякъде, който се разгражда, а съответно тревите под него също се разграждат и стават на храна за микроорганизмите. Отгоре сме насипали 15 см компост и слама за пътеките. Разчитаме да отглеждаме здрава почва и оттам нататък растенията да имат добър имунитет".
"Отглеждме сезонни зеленчуци по технология, щадяща почвата - без оран, копане, обработки, фрезоване. За пестициди и химични торове и дума пък не може да става. казва Ива.
"Сеем само нехибридни, стари сортове, които да ни напомнят на вкуса от детството на село. Дълго търсихме и правихме подбор на семена за домати, пипер, краставици....
Има ли регенеративното земеделие бъдеще в нашата страна, където торенето и пръскането са сред най-популярните операции.
"Моето лично мнение е, че до четири-пет години това ще стане преобладаващата част земеделие", казва Георги.
"Когато виждаш резултатите, виждаш и смисъла. От една страна за природата и за нас, хората, от друга – добивът, вкусовите и хранителни качества са по-добри спрямо това да се обработва земята по конвенционален начин", добавя Ива.
Двамата се включват и в инициативата на община Тунджа "На гости на Тунджа". В тяхната градина ще идват групи деца на различна възраст.
Вратите на фермата им са най-широко отворени за най-малките. За тях са подготвили и опитно поле, в което децата да засаждат семенца с помощта им. Чакат ги и много изненади, игри и забавления.