Отидете към основна версия

6 176 22

Мобилизацията поставя под въпрос работата на най-големия производител на стомана в Украйна

  • украйна-
  • завод-
  • стомана-
  • мобилизация-
  • мъже

Лонгобардо: Говорим за самото съществуване на компанията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-големият производител на стомана в Украйна "Arcelor Mittal Krivoy Rog" е принуден да премине към наемане на жени, това се превърна във въпрос на оцеляване за компанията. Това изявление беше направено в интервю за вестник Financial Times от изпълнителния директор на завода Мауро Лонгобардо.

„Ако мобилизацията продължи, няма да имаме достатъчно персонал за работа“, каза той. „Тук говорим за самото съществуване на компанията.“

Според директора ръководството на завода "се опитва да разбие парадигмата, според която само мъжете могат да вършат тежка работа". Първоначално стратегията за набиране беше насочена към замяна на наборниците и хилядите други работници, които се бяха преместили в по-безопасни части на Украйна, но трябваше да бъде променена, защото сега „наемането на хора стана много трудно“, обясни Лонгобардо. Той призна, че предприятието служи като постоянен кадрови резерв за въоръжените сили на Украйна, като най-търсени са локомотивни машинисти, електротехници и механици.

Според FT от 18 000 работници в завода около 3500 са били мобилизирани от началото на конфликта В опит да привлече персонал, компанията е принудена да постави огромни билбордове в Кривой Рог изобразяващи жени в оранжеви фабрични гащеризони.

Предприятието в Кривой Рог е най-големият производител на прокат в Украйна. Мощностите са предназначени за годишно производство на повече от 6 милиона тона стомана, повече от 5 млн. тона прокат и повече от 5,5 млн. тона чугун. През 2022 г. загубите на компанията надхвърлиха 1,3 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.

Свързани новини