Отидете към основна версия

3 429 27

Цените на храните и лекарствата у нас и в Турция

  • турция-
  • българия-
  • хранителни стоки-
  • лекарства-
  • цени

Има ли фрапиращи разлики, предвид поредното увеличение у нас на основни храни и все още изгодно ли е да се пазарува в южната ни съседка

Снимка: БГНЕС

Екипът ни се отправя към Турция, за да провери има сериозни разлики в цените на основните продукти и лекарствата тук и у нас. Къркларели се намира само на 40 километра от границата с Малко Търново и един от най-предпочитаните градове за пазар от българите.

По улиците на всеки ъгъл местните предлагат череши, уточняват от Нова телевизия.

Килограм череши е 70 турски лири, което е около 3,91 лв. По-дребните череши са по 50 турски лири, а едрите са на 70.

Като пресметнем, килограмът излиза около 3,90 лв., а у нас се продават с близо лев нагоре. Цените и на повечето плодове и зеленчуци също са по-изгодни. Като например килограм домати е 1,30 лв., разлика от близо 2,30 лв.

„Някои неща са много евтини, а други са по-скъпи. Реално погледнато това, което беше преди 8-9 месеца - супер евтино тук, вече не е така. Доста по-скъпо. Особено месата им са много скъпи, млечните продукти, някои от тях. Ние идваме заради разходката, да се видим тук с наши приятели, да хапнем нещичко. На пазара най-много ни харесват хлебните им изделия, малко зеленчуци, сладки, в общи линии това“, казва Рауф Сабах.

На един от най-посещаваните магазини от българите се купуват основно зехтин и маслини.

Много от търговците примамват клиентите с надписи на български, а продавачите са готови на всякакви трикове, за да продадат стоката си.

„Намаляваме цените за българите, правим промоции. Например 5 литра зехтин екстра върджин го давам на 1200 турски лири. При нас клиентите могат да пробват на място нашите продукти, за да си изберат какво да купят“, казва Борак Арслан – търговец.

Освен за хранителните стоки, много от българите пътуват основно заради лекарствата.

Най-търсеното лекарство е за грип и настинка, което излиза близо три пъти по-евтино отколкото у нас.

„Казват, че са по-качествени продуктите в Турция за диабет, хората веднага си регулират захарта. За тях има голям интерес. Иначе знам, че ги има но обикновени модели в България, но тези комбинираните липсват. За артрит и ставни болки мазила и таблетки търсят и против гъбички доста продаваме.
Все още при лекарствата няма увеличение, но очакваме след юли месец пак процент нагоре, може и тогава ако пак турската лира изгуби ценността си, горе-долу същите цени ще станат като на българския лев“, обясни фармацевтът Аркмен Шахин.

Сериозен интерес от българите има и за различните видове хранителни добавки и витамини, които не могат да се намерят у нас.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини