Last news in Fakti

2 Юни, 2024 10:21 3 386 27

Цените на храните и лекарствата у нас и в Турция

  • турция-
  • българия-
  • хранителни стоки-
  • лекарства-
  • цени

Има ли фрапиращи разлики, предвид поредното увеличение у нас на основни храни и все още изгодно ли е да се пазарува в южната ни съседка

Цените на храните и лекарствата у нас и в Турция - 1
Снимка: БГНЕС

Екипът ни се отправя към Турция, за да провери има сериозни разлики в цените на основните продукти и лекарствата тук и у нас. Къркларели се намира само на 40 километра от границата с Малко Търново и един от най-предпочитаните градове за пазар от българите.

По улиците на всеки ъгъл местните предлагат череши, уточняват от Нова телевизия.

Килограм череши е 70 турски лири, което е около 3,91 лв. По-дребните череши са по 50 турски лири, а едрите са на 70.

Като пресметнем, килограмът излиза около 3,90 лв., а у нас се продават с близо лев нагоре. Цените и на повечето плодове и зеленчуци също са по-изгодни. Като например килограм домати е 1,30 лв., разлика от близо 2,30 лв.

„Някои неща са много евтини, а други са по-скъпи. Реално погледнато това, което беше преди 8-9 месеца - супер евтино тук, вече не е така. Доста по-скъпо. Особено месата им са много скъпи, млечните продукти, някои от тях. Ние идваме заради разходката, да се видим тук с наши приятели, да хапнем нещичко. На пазара най-много ни харесват хлебните им изделия, малко зеленчуци, сладки, в общи линии това“, казва Рауф Сабах.

Цените на храните и лекарствата у нас и в Турция

На един от най-посещаваните магазини от българите се купуват основно зехтин и маслини.

Много от търговците примамват клиентите с надписи на български, а продавачите са готови на всякакви трикове, за да продадат стоката си.

„Намаляваме цените за българите, правим промоции. Например 5 литра зехтин екстра върджин го давам на 1200 турски лири. При нас клиентите могат да пробват на място нашите продукти, за да си изберат какво да купят“, казва Борак Арслан – търговец.

Освен за хранителните стоки, много от българите пътуват основно заради лекарствата.

Най-търсеното лекарство е за грип и настинка, което излиза близо три пъти по-евтино отколкото у нас.

„Казват, че са по-качествени продуктите в Турция за диабет, хората веднага си регулират захарта. За тях има голям интерес. Иначе знам, че ги има но обикновени модели в България, но тези комбинираните липсват. За артрит и ставни болки мазила и таблетки търсят и против гъбички доста продаваме.
Все още при лекарствата няма увеличение, но очакваме след юли месец пак процент нагоре, може и тогава ако пак турската лира изгуби ценността си, горе-долу същите цени ще станат като на българския лев“, обясни фармацевтът Аркмен Шахин.

Сериозен интерес от българите има и за различните видове хранителни добавки и витамини, които не могат да се намерят у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 5 Отговор
    Еее да ама наще са демократични.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петър

    66 4 Отговор
    Защо хранителните продукти в западна Европа са с по ниски цени от хранителните продукти в България?

    Коментиран от #4, #16

  • 4 Гост

    54 18 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Защото ти си окупирана територия и трябва да плащаш данъци на васала - САЩ.

    Коментиран от #23

  • 5 Българка

    57 2 Отговор
    Цените на стоките и услугите в България са на спекулативни цени, а не на пазарни. Особено за основните хранителни стоки, които така или иначе всеки купува за своето оцеляване. Цените се раздуват от алчни търговци, а комисиите КЗК и КЗП са с широко затворени очи и запушеми уши. И тук е основният въпрос- Защо харчим за издръжката на безполезни чантаджии в тези комисии? Направо да ги закриваме и калинките да отиват да работят в частния сектор, а не да си внасяме индийце, непалци и т.н.

    Коментиран от #6, #25

  • 6 Ама никой

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Не те кара да пазаруваш от там, како Сиййке. Ако щеш.
  • 7 Екипът се е отправил да провери

    42 3 Отговор
    Кого лъжете бре? Екипът ви се е отправил да отиде и освен разходка и безплатна екскурзийка да си напазари евтини и качествени стоки, храни и лекарства от Турция. То няма нужда да изпращате екип и да му плащате командировани за да установите това. Достатъчно е да видите как половин България се изсипва уикенда в Турция.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Реално...

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Екипът се е отправил да провери":

    Е точно както казваш++++
  • 9 00001

    54 4 Отговор
    Цените в България са по високи от Западна Европа, защото плащате данък Политическо Управленска Корупция..Парите ви отиват при любимите ви Политици в НС, и близките им. Българските политици са тези които унищожиха селеското стопантвото, и са същите тези които притежават фирмите за внос на хранителни продукти, а и всякакви други. Така се правят лесни пари. Плашате данък за алчноста, глупоста и неспосбноста на управлявашите Българи, Няма намесени чужди държави които да са виновни, просто това са схемите на Бъллгарските политици за кражба и рекет на собственния си народ, Съответно след като убиееш собственните си производители и конкуренти, ти трябва близък,добър и надежден източник с които да заместиш стоките на тези които си унищожил.И в България няма Пазарна икономика всичко е измама, включително държавата.

    Коментиран от #13

  • 10 Българин

    30 22 Отговор
    Тая граница е напълно ненужна и изкуствена. Ние с турците сме един народ в две държави! И храната ни е еднаква, и музиката, и семйните цености и идеали. Така че, въпрос на няколко години е всичко да си дойдфе по местата. И нормалните хора ще подкрепят обединението като един!
  • 11 Хахахаха

    7 13 Отговор
    Немой да бъде. Копейките казаха, че от България по-скъпо няма.
  • 12 Пилотът Гошу

    22 5 Отговор

    До коментар #7 от "Екипът се е отправил да провери":

    Е явно скачането за банани е постигнало поне едно - вече имаме една прилика със САЩ, настигаме ги - там бедните са на лекарствен туризъм към Мексико, нашите към Турция ….
  • 13 Пилотът Гошу

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "00001":

    Абсолютно точно!
  • 14 Магелан

    35 3 Отговор
    Шок и ужас.На пазара в сряда в Лозенград да сте видяли на някоя сергия са има касов апарат.Просто малките турски производители ли плащат таксата на дена за сергия на пазара и каквото може което да продадена за деня на по ниска цена е добре и за купувачите и за производителя.А не данъчните еничари са обикалят и да рекетират малките производители.Не може ли в Българските градове да се определят такива еднодневни седмични пазари и хората са си купят за една седмица плодове и зеленчуци на по ниски цени.

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Щото сме втора класа за тях, за да има богати трябва да има и бедни и най вече прости
  • 17 Гост

    34 2 Отговор
    Същите турски храни, ги купуваме и в България, но с тройна надценка. Доматите и всички останали зеленчуци и плодове, са още по-евтини на едро в Турция, а тук ни ги препродават търговците и печелят милиони на седмица, от бедните българи.

    Коментиран от #18

  • 18 Мъдев

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ми оди си купи

    Коментиран от #20

  • 19 Манталитет на бедняци

    2 10 Отговор
    Гледат с какво по-евтино да се натъпчат.
  • 20 Умнев

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Мъдев":

    По-добре си засей български. По-вкусни, по-екологични, по-евтини.

    Коментиран от #21

  • 21 Къде да ги засее

    19 0 Отговор

    До коментар #20 от "Умнев":

    На балкона на панелката ли🤭🤭🤭
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 емил

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Браво ! за съжаление в днешна България на хората им са промили мозъците повтаряйки едно и също - което е Пропаганда - да те превърнат в управляемо покорно стадо което не може и не иска да мисли а само изпълнява това което му е казано. . България има нужда от такива като теб да мислят , да могат да разсъждават но за управляващите сте проблем няма да се хареса на Задокеанският господар .
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Магелан":

    На нашите пазари производителите също плащат само "ПАЗАРНА ТЕАКСА"...
  • 25 Сбyрканяк дразнител

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Комисиите КЗК и КЗП НЕ са с широко затворени очи и запушеми уши, ами министърът на финансиите им е казал да не закачат търговците като вдигат цените. Така влиза ПОВЕЧЕ ДДС, а в държава без производство тези пари са жизненоважни.
  • 26 Оператор на права лопата

    14 0 Отговор
    Това, което представяте, са раздути цени заради българите. В другите градчета във вътрешността цените са още по-ниски. Лекарства без рецепта, за която да се молиш на личния лекар, качествена и евтина храна, горива, дрехи, евтини стоки за бита. Ако живеех близо до границата, нямаше да оставя една стотинка в тази нашата крадлива държава.
  • 27 ФАКТ

    9 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ ТУРСКО ОТКОЛКОТО БАНДИТСКОБУГАРСКО.