Отидете към основна версия

6 Юни, 2024 18:16, обновена 6 Юни, 2024 18:16 1 843 17

Турция може да доставя газ на 2 милиона Домакинства от едно находище

  • турция-
  • газ-
  • находище-
  • капацитет-
  • домакинства
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че благодарение на активното проучване и добив на природен газ, страната вече е получила възможност да осигури 2 милиона домакинства с това гориво от собствени ресурси.

„Постигнахме голям напредък в осигуряването на нашата страна с ресурси. Ежедневният добив на природен газ във Филхос (газовия терминал, където се доставя газ от находището Сакаря в Черно море) надхвърли 5,1 милиона кубични метра задоволи нуждите на 2 милиона домакинства от природен газ. Нашият сондажен кораб Fatih започна пробиването на още два кладенеца в газовото находище Sakarya“, каза той по време на реч в края на правителственото заседание, което беше излъчено по местните телевизионни канали.

Ердоган каза още, че историческият рекорд на страната е счупен, а дневното производство на петрол в Габар в югоизточна Турция се е увеличило до над 43 000 барела. „До края на годината възнамеряваме да увеличим тази цифра до 100 000 барела“, каза той.

Турският президент отбеляза още, че проучванията и сондажите продължават и в други югоизточни райони на страната. „Проучванията и сондажите продължават в Хакари и Сиирт, които са от полза за Турция, която не може да ги разработи поради десетилетия на ширещ се тероризъм в тези райони“, каза Ердоган. Сега, каза той, „тероризмът в тези региони губи позиции“ и това ще има положително въздействие върху икономиката на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини