Отидете към основна версия

2 549 29

Новият ключов играч в световната икономика

  • санкт петербург-
  • петербургски международен икономически форум-
  • русия-
  • икономика

Това ще е Евразия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Евразия като единно пространство може да играе по-сериозна роля в световната икономика в бъдеще. Регионът не е изолиран от никого. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Панкин, говорейки на сесията „Голямото евразийско партньорство като нов полюс на растеж: потенциал и перспективи“. в рамките на Петербургския международен икономически форум (SPIEF).

„Грешки, противоречия, провали, нарушения на правилата, нарушения на международното право съществуват по отношение на нашите страни от Запада, колониални практики на господство и подчинение. Скривайки се зад думи, някакви норми, нови правила все пак се изковават, за да се гарантира по-лесно това господство във финансите, в потоци, които вече са на 80 години след края на Втората световна война“, каза Панкин.

"Но заедно с тези процеси виждаме и други процеси, когато Евразия като единен континент, безпроблемно пространство, свързано, взаимосвързано, континент, който има в касичката си не само най-древните цивилизации, но и огромна маса от висококачествена работна сила, знания, опит, технологии, която е свързана с транспорт, енергийни коридори, хранителни вериги, тъй като едно пространство може в бъдеще да играе наистина по-сериозна роля в глобалната икономика“, отбеляза Заместник външен министър. „Когато говорим за голямото евразийско пространство, което смятаме за водещ проект, идеята на нашия президент Владимир Путин, изобщо нямаме предвид, че това е антипроект.“

Според него това не е срещу никого, а просто алтернатива, която позволява на страните от Евразия „да реализират своя потенциал, своите възможности в бъдеще, задачите и препятствията, които ще трябва да бъдат преодолени“. „Разбира се, говорим за чисто мирна сфера на икономическо, инвестиционно, технологично, културно и хуманитарно взаимодействие“, каза дипломатът. - Като че ли в Азия, в азиатската част на Евразия, нямаме блокове, конфронтация или сериозни разделителни линии. Разбира се, всеки съсед има въпроси помежду си, но те не са непреодолими за обединяване на усилията. Това е обединяваща програма, а не разделяща.”

"Няма да се изолираме от света, всеки ще продължи да търгува с останалия свят, да осъществява финансови, инвестиционни и други взаимодействия", каза Панкин. - Но ни се струва важно да обединим Евразия при решаването на проблеми и задачи. Ние никога не изключваме европейски партньори от тази игра.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини