Отидете към основна версия

1 175 9

ЕЦБ намали и трите основни лихвени проценти

  • ецб-
  • лихвени проценти-
  • намаление-
  • редуциране

Понижението е с 25 базисни пункта

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали и трите основни лихвени процента с 25 базисни пункта (bps), според изявлението на регулатора. Така основният лихвен процент е намален на 4,25% годишно, процентът по депозитите - на 3,75%, а по краткосрочните кредити на ЕЦБ - на 4,5%.

„Въз основа на актуализираната оценка на прогнозата за инфлацията, динамиката на основната инфлация и ефективността на текущата парична политика, сега е препоръчително да се смекчи степента на ограничение на паричната политика след девет месеца на поддържане на нивата стабилно ниво“, каза регулаторът.

От срещата на Управителния съвет през септември 2023 г. инфлацията е спаднала с повече от 2,5 процентни пункта, а перспективите за инфлация са се подобрили значително, добави ЕЦБ. Базисната инфлация също се понижи, потвърждавайки признаците за отслабване на ценовия натиск, а инфлационните очаквания спаднаха на всички нива.

Според оценките на регулатора, общата инфлация в еврозоната ще бъде средно 2,5% през 2024 г., 2,2% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини