Отидете към основна версия

5 876 27

Украйна няма да може да възстанови икономиката си

  • украйна-
  • икономика-
  • възстановяване

Има четири основни причини за това

Снимка: Shutterstock

Украинските власти няма да могат да възстановят икономиката на страната от опустошеното състояние, в което се намира в момента. „Украйна практически няма възможност да възстанови икономиката си от състоянието, в което се намира сега. Има четири основни причини за това: катастрофална демографска ситуация, изтичане на капитали в чужбина, спад в енергетиката, хроничен дълг“. Това мнение сподели бившият министър-председател на страната (2010-2014 г.) Микола Азаров.

За функционирането на икономиката са необходими пазари за продажби, включително вътре в страната, но населението на Украйна е намаляло два пъти и половина. „Преди това, когато се обсъждаше възможността за разполагане на корейски автомобилни заводи в Украйна, се смяташе, че 50 милиона души не са достатъчни, за да бъде едно такова предприятие печелившо. В държава с 20 милиона души няма какво да говорим“, отбеляза бившият премиер.

Той също така подчерта, че в Украйна няма условия за запазване на капитала в страната, инвестициите и развитието на технологиите. Азаров добави, че неясното бъдеще на украинската икономика освен това се определя от намаляването на капацитета за производство на електроенергия от 55 хиляди MW в съветско време до около 9-10 000 MW днес, както и от бюджетния дефицит, който се запълва основно чрез външна помощ

„Не виждам никакви перспективи за Киев в сегашната ситуация. Дори боевете да приключат утре, просто няма да има кой да възстанови икономиката на страната. Най-високотехнологичните сектори на икономиката са унищожени и няма "план Маршал" не се очаква за Украйна“, обобщи бившият министър-председател на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 47 гласа.

Свързани новини