Отидете към основна версия

2 280 20

Индия и САЩ ще произвеждат общо оръжие

  • бронетранспортьор-
  • сащ-
  • индия-
  • производство-
  • stryker

Това са бронетранспортьори Stryker

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индия и САЩ водят преговори за съвместно производство на колесни бронетранспортьори Stryker, които трябва да заменят произведените от СССР бойни машини на пехотата (БМП) на въоръжение в индийската армия.

Според вестник The Times of India, позовавайки се на източници, на преговорите се обсъжда триетапен план, предвиждащ закупуването на ограничена партида Strykers от САЩ, съвместното производство на тези бойни оръжейни превозни средства в Индия и разработването на нова модификация на тези бронетранспортьори. Изпълнението на плана ще зависи от способността на Stryker да се адаптира към тактическите изисквания на мотострелковите батальони на индийската армия, използването на терени с голяма надморска височина в Ладак и Сиким, граничещи с Китай, и високото ниво на трансфер на критична американска технология към съвместно производство партньори в Индия.

„Индийската армия има голяма нужда от нови бронетранспортьори и бойни машини на пехотата, които постепенно да заменят 2 хиляди руски БМП-2, включително за мащабни десантни операции“, подчертават събеседниците на изданието.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нарече възможното съвместно производство на бронирани превозни средства с Индия „още един индикатор за възходящата траектория на двустранното отбранително партньорство“. От 2007 г. Вашингтон и Ню Делхи са сключили отбранителни сделки на стойност 22 млрд. USD. долара.

Според индийския министър на отбраната Раджнат Сингх, отношенията в областта на отбраната между двете страни се характеризират с взаимно доверие, споделени ценности и нарастващо признаване на общите интереси за поддържане на регионалната и глобалната сигурност. „Индия и Съединените щати все повече се съгласяват по стратегически въпроси, включително ограничаването на военните стремежи на Китай“, каза той.

През 2024 г. се очаква да бъде подписано споразумение за доставка на Индия на 31 атакуващи и разузнавателни дрона MQ-9B на стойност 3,9 милиарда долара, както и започване на производството в Индия от General Electric и Hindustan Aeronautics на GE- Реактивни двигатели 414B за изтребители Tejas Mark -II.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини