Отидете към основна версия

1 668 13

Търговските ограничения на САЩ крият риск за световната икономика

  • сащ-
  • ограничения-
  • рискове

Ситуацията около инфлацията в САЩ е свързана със сериозни рискове

Снимка: Shutterstock

Търговските ограничения, наложени от администрацията на САЩ на други страни, крият рискове за световната икономика. Това се посочва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ), базиран на резултатите от годишния преглед на американската икономика.

„Продължаващото засилване на търговските ограничения и засиленото използване на преференции за обслужване на национални спрямо чуждестранни търговски интереси представляват нарастващ риск както за икономиката на САЩ, така и за световната икономика. САЩ трябва активно да се ангажират с основните си търговски партньори за справяне с ключови проблеми (включително опасения относно нелоялни търговски практики, нестабилност на веригата за доставки и национална сигурност), които рискуват да подкопаят глобалната търговска и инвестиционна система“, отбелязват авторите на доклада.

Според тях въвеждането на мита и търговски бариери „не са правилното решение, защото изкривяват търговските и инвестиционните потоци и рискуват да създадат хлъзгав наклон, който подкопава многостранната търговска система, прекъсва глобалните вериги за доставки и провокира ответни мерки от страна на търговските партньори“. „Тези политики в крайна сметка навредиха на икономическия растеж, производителността и представянето на пазара на труда в САЩ и доказателствата сочат, че техните разходи се поемат до голяма степен от потребителите и бизнеса в САЩ. Съединените щати трябва да премахнат пречките пред свободната търговия и вместо това да се стремят да подобрят конкурентоспособността чрез инвестиции в образование на работниците, обучение на умения и инфраструктура“, казва МВФ. Експертите на фонда препоръчват САЩ да участват пълноценно в усилията за укрепване на Световната търговска организация.

Освен това, както се отбелязва в доклада, ситуацията около инфлацията в САЩ „е свързана със сериозни рискове“. Фондът посочва, че икономическата ситуация в страната „може да попречи на очаквания спад на инфлацията в сектора на услугите, различни от недвижимите имоти“. „Ескалацията на геополитическото напрежение (например в резултат на конфликта в Близкия изток или войната в Украйна) може да доведе до повишаване на цените на енергията, което впоследствие ще се отрази на заплатите и основната инфлация“, подчертават авторите на доклада.

В същото време МВФ преразгледа априлската си прогноза за растежа на БВП на САЩ през 2024 г.: сега той се оценява на 2,6%, а не на 2,7%. Цифрата за 2025 г. остава непроменена - 1,9%.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини