Last news in Fakti

28 Юни, 2024 10:49 1 376 13

Търговските ограничения на САЩ крият риск за световната икономика

  • сащ-
  • ограничения-
  • рискове

Ситуацията около инфлацията в САЩ е свързана със сериозни рискове

Търговските ограничения на САЩ крият риск за световната икономика  - 1
Снимка: Shutterstock

Търговските ограничения, наложени от администрацията на САЩ на други страни, крият рискове за световната икономика. Това се посочва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ), базиран на резултатите от годишния преглед на американската икономика.

„Продължаващото засилване на търговските ограничения и засиленото използване на преференции за обслужване на национални спрямо чуждестранни търговски интереси представляват нарастващ риск както за икономиката на САЩ, така и за световната икономика. САЩ трябва активно да се ангажират с основните си търговски партньори за справяне с ключови проблеми (включително опасения относно нелоялни търговски практики, нестабилност на веригата за доставки и национална сигурност), които рискуват да подкопаят глобалната търговска и инвестиционна система“, отбелязват авторите на доклада.

Според тях въвеждането на мита и търговски бариери „не са правилното решение, защото изкривяват търговските и инвестиционните потоци и рискуват да създадат хлъзгав наклон, който подкопава многостранната търговска система, прекъсва глобалните вериги за доставки и провокира ответни мерки от страна на търговските партньори“. „Тези политики в крайна сметка навредиха на икономическия растеж, производителността и представянето на пазара на труда в САЩ и доказателствата сочат, че техните разходи се поемат до голяма степен от потребителите и бизнеса в САЩ. Съединените щати трябва да премахнат пречките пред свободната търговия и вместо това да се стремят да подобрят конкурентоспособността чрез инвестиции в образование на работниците, обучение на умения и инфраструктура“, казва МВФ. Експертите на фонда препоръчват САЩ да участват пълноценно в усилията за укрепване на Световната търговска организация.

Освен това, както се отбелязва в доклада, ситуацията около инфлацията в САЩ „е свързана със сериозни рискове“. Фондът посочва, че икономическата ситуация в страната „може да попречи на очаквания спад на инфлацията в сектора на услугите, различни от недвижимите имоти“. „Ескалацията на геополитическото напрежение (например в резултат на конфликта в Близкия изток или войната в Украйна) може да доведе до повишаване на цените на енергията, което впоследствие ще се отрази на заплатите и основната инфлация“, подчертават авторите на доклада.

В същото време МВФ преразгледа априлската си прогноза за растежа на БВП на САЩ през 2024 г.: сега той се оценява на 2,6%, а не на 2,7%. Цифрата за 2025 г. остава непроменена - 1,9%.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина Палада

    5 9 Отговор
    САЩ са най-великите
  • 2 Хахаха хахаха

    6 0 Отговор
    Че то МВФ са банките от ФАЩ хахаха

    Коментиран от #8

  • 3 роболовец

    7 0 Отговор
    в мътна вода се лови най лено
    рибата
  • 4 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Черния Лебед на Талеб ги треска краварите Якоооо!
  • 5 ха ха хааа

    2 4 Отговор
    Напишете само - САЩ и гледайте как на нашата колхозня и растат космите в гаража , навътре ... 🤭😁

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Петър

    4 1 Отговор
    Китай ще е новата супер сила
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Къф дИв тАп селянин съм няма ви казвам

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха хахаха":

    Нищо не рискуват АМИ гледат всячески да подкопаят глобалната търговска и инвестиционна система --- защото после те ще я спасяват --- Някой в МВФ май се прави как не разбира какво става??
  • 9 СТАЛИН АГЕНТ ДС

    1 1 Отговор
    ГЛУПАЦИ НАЙ КРАДЛИВИТЕ И МОРАЛНО ПРОПАДНАЛИ СА КОМУНИСТИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ БИЛО ПАРТИИ МИЛИЦИОНЕРИ ДС БОКЛУЦИ НЕГРАМОТНИТОВА Е БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Със!

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "СТАЛИН АГЕНТ ДС":

    Перко Наумов
  • 12 БоФ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха хааа":

    Ами пиша и гледам. Виждам фентанилови и хероинови наркомани, бездомници, шоплифтъри, бандитски престрелки, разпадаща се южна граница, джендъризъм в училищата, умиращи градове като Детройт, Портланд, Оукланд, Атланта и др. Или... те така те.

    Коментиран от #13

  • 13 До12

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "БоФ":

    Като, те чета ме връщаш 35 г. назад така разправяха кумоняги те, за Запада, но всички се стремяха към него. Та, твой те упорки като техните...... издишват