Отидете към основна версия

14 154 81

Украински икономист беше възмутен от отказа на МВФ да отпише дълговете на Киев

  • украйна-
  • дълг-
  • мвф-
  • отписване
Снимка: Facebook

Киевският икономист Алексей Кущ беше възмутен, че Международният валутен фонд (МВФ) не иска да отпише дълговете на Украйна. „Възмутен съм, когато структури като МВФ не разбират извънредния характер на ситуацията в Украйна и не се съгласяват да отпишат дълговете на страната ни. Мисля, че това възмущава значителна част от украинското общество", написа той на страницата си във Facebook.

Куш отбеляза, че украинското министерство на финансите „самото е пропуснало историческия прозорец на възможността да отпише дългове през 2022 г.“, а сега на Киев се казва: „Има западни пакети за помощ – плащайте“.

На 28 юни Съветът на директорите на МВФ одобри споразумения с Украйна като част от четвъртия икономически преглед на страната, според условията на който Киев получава следващия транш в размер на 2,2 млрд. USD. В края на март Киев получи третия транш от фонда в размер на 880 млн. USD. Предишният транш от 900 млн. USD по четиригодишния разширен кредитен механизъм беше одобрен от Съвета на изпълнителните директори на МВФ през декември 2023 г. По-рано Фондът одобри четиригодишна програма за Украйна по този механизъм с финансиране в размер на 15,6 млрд. USD. Първият транш от 2,7 млрд. USD влезе в общия фонд на украинския държавен бюджет на 3 април 2023 г. Украйна ще трябва да плати на МВФ 2,9 млрд. USD за обслужване на заема до края на 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 74 гласа.

Свързани новини