Отидете към основна версия

4 391 7

Най-конкурентната икономика в света

  • конкурентни-
  • икономика-
  • държави-
  • класация

За тази година тя е Сингапур, следвана от Швейцария и Дания

Тазгодишната световна класация за конкурентоспособност, публикувана от Международния институт за развитие на управлението (IMD), оценява 67 икономики въз основа на над 250 показателя в 4 категории: икономическо представяне, ефективност на правителствата, ефективност на бизнеса и инфраструктура. Индикаторите са комбинация от статистически данни, които представляват две трети от крайното класиране, и мнението на над 6000 мениджъри, които представляват останалата трета от резултатите.

Както е видно от диаграмата, класацията обхваща големи части от Европа, както и Северна Америка, като същевременно оставя някои райони в Латинска Америка, Азия и най-вече Африка с едва четири африкански икономики, оценени тази година. Както и в предишни години, Европа доминира в класацията по конкурентоспособност с 6 европейски икономики в ТОП 10, включително 3 в ТОП 5.

Докато Азия също има 3 икономики в ТОП 10, нейните най-големи икономики Китай, Индия, Япония и Южна Корея забележимо отсъстват. Вместо това Сингапур, Тайван и Хонконг достигат най-високите резултати в региона, като първият от трите оглавява тазгодишната класация.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Свързани новини