Отидете към основна версия

1 848 6

Търсят се 1 милион чуждестранни работници

  • япония-
  • чужденци-
  • работници-
  • дефицит

Япония изостава в плана си за развитие

Снимка: Shutterstock

Близо 1 милион чуждестранни работници ще са нужни на японската икономика през 2040 г., за да може да достигне заложените си цели, предупреждават местни експерти. Очакванията са след 16 години в страната на Изгряващото слънце да работят 5.91 млн. чужди граждани, но въпреки това ще има значителен недостиг на чужда работна ръка.

Към днешна дата над 2 пъти е разликата в търсенето и предлагането на работна ръка от чужбина в Япония спрямо 2022 г-, сочат данните на анализ на Япoнcĸaтa aгeнция зa мeждyнapoднo cътpyдничecтвo (ЈІСА).

Защо Япония изпитва толкова силна нужда от чуждестранна работна ръка? Причините са две: ниска раждаемост и много бързо застаряващо население. Вносът на чуждестранна работна ръка не е от вчера. ЗА последните 15 години той се е увеличил 4 пъти, сочат статистическите данни. Към края на миналата година в страната работят 2.05 милиона чужденци, което представлява 3% от трудещите се.

Държавата обаче трябва да се справи и с редица други съпътстващи предизвикателства като отслабване на йената на световните пазари, ниските заплати и решаване на проблемите с човешките права.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини