Last news in Fakti

4 Юли, 2024 16:33 1 472 5

Търсят се 1 милион чуждестранни работници

  • япония-
  • чужденци-
  • работници-
  • дефицит

Япония изостава в плана си за развитие

Търсят се 1 милион чуждестранни работници - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 1 милион чуждестранни работници ще са нужни на японската икономика през 2040 г., за да може да достигне заложените си цели, предупреждават местни експерти. Очакванията са след 16 години в страната на Изгряващото слънце да работят 5.91 млн. чужди граждани, но въпреки това ще има значителен недостиг на чужда работна ръка.

Към днешна дата над 2 пъти е разликата в търсенето и предлагането на работна ръка от чужбина в Япония спрямо 2022 г-, сочат данните на анализ на Япoнcĸaтa aгeнция зa мeждyнapoднo cътpyдничecтвo (ЈІСА).

Защо Япония изпитва толкова силна нужда от чуждестранна работна ръка? Причините са две: ниска раждаемост и много бързо застаряващо население. Вносът на чуждестранна работна ръка не е от вчера. ЗА последните 15 години той се е увеличил 4 пъти, сочат статистическите данни. Към края на миналата година в страната работят 2.05 милиона чужденци, което представлява 3% от трудещите се.

Държавата обаче трябва да се справи и с редица други съпътстващи предизвикателства като отслабване на йената на световните пазари, ниските заплати и решаване на проблемите с човешките права.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    6 1 Отговор
    крадливите 7 изостават най вече с плащането на дълговете
  • 2 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Алооооо, и в Ес се търсят. Ама защо ли аджеба сигурно защото санкциите са малко, давайте още. Ресурсите скъпи хора за производство няма парите ви се обезценяват дълговете ви растът а сега де, ама иначе голям го в@@@@@@ама мек на приказки
  • 3 ТАКА ЛИ ?

    7 0 Отговор
    Ами че то и у нас липсват близо милион работници ! Значи сме на японско ниво . И там са им ниски били заплатите . Брях . . .
  • 4 Христо

    6 1 Отговор
    Нещо не е наред с плановете на повечето напреднали страни - не е възможно всички да се нуждаят остро от милиони работници, има нещо сбъркано

    Коментиран от #5

  • 5 Като няма далавера ше има Гуaнтaнaмeрa

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Христо":

    Всичко е нормално, защото е така при капитализма. Не създаваш нищо, само използваш докато свърши и пак..
    (П)уть (У)твержден, (Т)олько (И)дти (Н)адо!