Отидете към основна версия

1 792 34

Полша ще произвежда ток за Украйна

  • полша-
  • украйна-
  • доналд туск-
  • електричество

Това ще става чрез изгаряне на излишните въглища

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Полските топлоелектрически централи ще генерират електричество за Украйна чрез изгаряне на съществуващите излишни въглища. Варшава няма да плаща за емисиите на въглероден диоксид над квотата.

„Работим, за да можем да изгаряме полски въглища, от които имаме много, и да не плащаме за изгарянето им, тоест за емисиите на въглероден диоксид, а за електроенергията, произведена от полските електроцентрали от полски въглища, трансфер за европейски пари през съществуващия енергиен мост към Украйна“, каза пред репортери премиерът на републиката Доналд Туск след преговори с украинския президент Владимир Зеленски във Варшава. Освен това Варшава ще увеличи доставките на електрически генератори за Киев.

На 11 юни в Киев информираха, че около 80% от производството на топлинна енергия и една трета от производството на хидроенергия в страната са унищожени от март насам. Украйна е загубила 9 GW капацитет.

В началото на май, поради недостига, те започнаха да налагат ограничения на промишлените съоръжения и призоваха гражданите да не включват енергоемки уреди в пиковите часове. Тези мерки обаче не бяха достатъчни: скоро започнаха редовно да се изготвят графици за спиране на битовите потребители в цялата страна. От началото на юни Украйна беше принудена значително да увеличи доставките на електроенергия от чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.

Свързани новини