Отидете към основна версия

1 570 7

САЩ планират намаляване помощта за Централна Азия

  • сащ-
  • азия

През 2025 година тя ще е с 10% по-малко

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ планират да намалят финансирането на помощта за страните от Централна Азия през 2025 г., въпреки декларираните намерения за развитие на връзките с региона. Това призна Анджали Каур, заместник-помощник-ръководител на Агенцията за международно развитие (AID), която е част от Държавния департамент.

„Заявката за бюджет на администрацията на САЩ за фискалната 2025 г. е 176 млн. USD. Това е 18,9 млн. USD, тоест с 10% по-малко, отколкото беше отпуснато през фискалната 2023 година", се казва в текста на встъпителното ѝ изказване, подготвено за изслушвания в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

В същото време Каур отбелязва, че за Южна Азия, с изключение на Афганистан и Пакистан, изпълнителната власт на САЩ изисква 480,2 млн. USD през фискалната 2025 г. Това е с 18,2 млн. USD (4%) повече от преди отпуснати от федералния бюджет през фискалната 2023 г., уточнява представител на USAID.

Помощник-държавният секретар по въпросите на Южна и Централна Азия Доналд Лу заявява на същото изслушване, че „приоритет номер едно на САЩ в Азия е изграждането на партньорства в регионите на Индийския и Тихия океан“. " Нашият приоритет номер две е да надградим взаимодействието, което се състоя миналата година между президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на централноазиатските държави на срещата на върха в Ню Йорк“, твърди Лу. Според него в Централна Азия има „ожесточена конкуренция от САЩ с Китай и Русия“.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини