Отидете към основна версия

2 238 9

Ключово енергийно сътрудничество между САЩ и Румъния

  • сащ-
  • румъния-
  • енергетика-
  • сътрудничество

Сключено е споразумение за модернизацията и развитието на атомната електроцентрала Черна вода

Снимка: Shutterstock

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм представи няколко проекта за сътрудничество с Румъния, докато говори на 5-ия форум на Трансатлантическото партньорство за сътрудничество в областта на енергетиката и климата, който беше открит в Букурещ.

„В духа на трансатлантическото сътрудничество имам удоволствието да обявя няколко важни етапа от нашето енергийно партньорство с Румъния“, цитира министъра агенция Agerpress както се казва. "Fluor and Sargent & Lundy постигна принципно споразумение с Nuclearelectrica от Румъния за модернизацията и развитието на атомната електроцентрала Черна вода“, каза Гранхолм.

„В сряда открихме следващия етап от инженерните изследвания в рамките на американско-румънския проект за малък модулен реактор. Американската компания NuScale Power и Nuclearelectrica от Румъния се договориха да си сътрудничат за внедряване на технологията NuScale в изведена от експлоатация румънска електроцентрала, работеща с въглища. Този източник на енергия без въглерод ще допринесе за постепенното премахване на електроцентралите, работещи с въглища, в Румъния и ще позиционира страната като потенциален център за веригата за разпространение на малки модулни реактори.“

Гранхолм спомена меморандума, подписан от американската компания Sage Geosystems и румънската ELCEN, „който ще проучи потенциала за замяна на топлоелектрическите централи с изкопаеми горива с чист и надежден алтернативен източник на [геотермална] енергия".

Участниците във форума обсъждат безопасността на критичната инфраструктура в енергийния сектор, използването на ядрената енергия и подкрепата за реконструкцията на енергийния сектор на Украйна. Трансатлантическото партньорство за енергийно и климатично сътрудничество е инициатива, координирана от Министерството на енергетиката на САЩ. Целта му е да засили енергийната сигурност и устойчивостта на климата чрез повишаване на ефективността, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и разработване на технологии за намаляване на въглеродните емисии.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини