Отидете към основна версия

1 707 14

Европа продължава да се запасява с газ в разгара на лятото

  • газ-
  • запаси-
  • европа

Запасите в газовите хранилища надхвърлиха 85%

Снимка: М. Богданова ©

Рекордните нива от миналата година, когато подземните хранилища за газ (ПГХ) бяха запълнени с 86%. Газът на фондовата борса в Европа се търгува на цена около 410 USD за 1000 куб. м. м, "Газпром" доставя газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 42,4 милиона куб. м на ден през газоизмервателна станция (ГИС) "Суджа".

"Газпром" доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в обем, потвърден от украинската страна през ГИС Суджа - 42,4 милиона куб. м на 2 август. Приложение за ГИС "Сохрановка" отхвърлен“, каза представител на Газпром пред репортери.

Ден преди това обемът на изпомпване също възлиза на 42,4 милиона куб. м.

Транзитната линия през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа след разрушаването на „Северен поток“. Доставките на руски газ преминават през Украйна в намален обем от май 2022 г., когато "GTS Operator of Ukraine" (OGTSU) обяви прекратяването на транзита към Европа през гара Сохрановка. поради непреодолима сила: компанията твърди, че не може да упражнява контрол над компресорната станция в Новопсков в УПИ. Руският газов холдинг обаче не вижда причина да спре изпомпването както преди.

Зареждането с газ в ПГХ на страните от ЕС на 31 юли, според Gas Infrastructure Europe (GIE), възлиза на 252,6 милиона куб. м, селекция - 28 милиона куб. м.

В момента европейските ПГХ са запълнени на 85,12% (с 9,06 процентни пункта повече от средното за тази дата през последните пет години), те съдържат около 93,6 милиарда куб. м газ.

Делът на вятърното производство в производството на електроенергия в ЕС през юли падна до най-ниското си ниво от юни 2023 г. и възлизаше на 11,56%, а на 1 август беше 8,5%.

Общите постъпления на втечнен природен газ от терминали в европейската газотранспортна система през юни станаха най-ниските от ноември 2021 г., а през юли тенденцията на спад продължи. В момента капацитетът за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му впръскване в европейските тръбопроводи е натоварен на 35% от максимума. Средната изкупна цена на газа в Европа през юли е била 365 долара за 1000 куб. м.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини