2 Август, 2024 13:21 1 706 14

Европа продължава да се запасява с газ в разгара на лятото

  • газ-
  • запаси-
  • европа

Запасите в газовите хранилища надхвърлиха 85%

Европа продължава да се запасява с газ в разгара на лятото - 1
Снимка: М. Богданова ©

Рекордните нива от миналата година, когато подземните хранилища за газ (ПГХ) бяха запълнени с 86%. Газът на фондовата борса в Европа се търгува на цена около 410 USD за 1000 куб. м. м, "Газпром" доставя газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 42,4 милиона куб. м на ден през газоизмервателна станция (ГИС) "Суджа".

"Газпром" доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в обем, потвърден от украинската страна през ГИС Суджа - 42,4 милиона куб. м на 2 август. Приложение за ГИС "Сохрановка" отхвърлен“, каза представител на Газпром пред репортери.

Ден преди това обемът на изпомпване също възлиза на 42,4 милиона куб. м.

Транзитната линия през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа след разрушаването на „Северен поток“. Доставките на руски газ преминават през Украйна в намален обем от май 2022 г., когато "GTS Operator of Ukraine" (OGTSU) обяви прекратяването на транзита към Европа през гара Сохрановка. поради непреодолима сила: компанията твърди, че не може да упражнява контрол над компресорната станция в Новопсков в УПИ. Руският газов холдинг обаче не вижда причина да спре изпомпването както преди.

Зареждането с газ в ПГХ на страните от ЕС на 31 юли, според Gas Infrastructure Europe (GIE), възлиза на 252,6 милиона куб. м, селекция - 28 милиона куб. м.

В момента европейските ПГХ са запълнени на 85,12% (с 9,06 процентни пункта повече от средното за тази дата през последните пет години), те съдържат около 93,6 милиарда куб. м газ.

Делът на вятърното производство в производството на електроенергия в ЕС през юли падна до най-ниското си ниво от юни 2023 г. и възлизаше на 11,56%, а на 1 август беше 8,5%.

Общите постъпления на втечнен природен газ от терминали в европейската газотранспортна система през юни станаха най-ниските от ноември 2021 г., а през юли тенденцията на спад продължи. В момента капацитетът за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му впръскване в европейските тръбопроводи е натоварен на 35% от максимума. Средната изкупна цена на газа в Европа през юли е била 365 долара за 1000 куб. м.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 4 Отговор
    Друго си е да си купиш Руски газ от арабеските на Тройна цена да! ХАХАХАХХАХ

    Коментиран от #2, #4, #8, #13

  • 2 Хахахаха

    4 20 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Най-големия доставчик на газ за Европа е Норвегия и газа да ти кажа, не е руски.

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Една ракия моля !

    13 1 Отговор
    Европа се подготвя тихо мълком за пълномащабна война. Както преди време обяви един от лидерите в НАТ0 . Тогава даде, че са и нужни от три до пет год. А какво ни очаква знае само ,......

    Коментиран от #14

  • 4 Цената е борсова

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Балъците свършиха отдавна и никой не се набутва вече.
  • 5 Норвегия, арабите,Израел,Иран

    3 16 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Заляха ЕС с газ.....Путин губи милиарди газови евраци....
  • 6 Милиардите газови евраци

    4 13 Отговор
    Отидоха при арабите. Путин пак го прецакаха.
  • 7 Опаа

    6 9 Отговор
    Значи кво, газа на пазара е по-евтин, отколкото ни го продаваха на нас "по братски" руските бандити?

    Да припомним, че България плащаше по 540 долара на 1000 кубика за газа на руснаците.

    Коментиран от #9

  • 8 Опаа

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    "Друго си е да си купиш Руски газ от арабеските на Тройна цена да"

    България плащаше по 540 долара за 1000 кубика на руснаците.

    Казваш, сега плащаме 1620, а?
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Опаа":

    ЕВРОGEЙЦИТЕ
    Хем НАЛАГАТ САНКЦИИ ,
    Хем КУПУВАТ ЯКО
    🤔🤔🤔

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Наказват Путин

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Милиардите газови евраци при арабите
  • 11 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бе да ти кажа не купуват много яко , щото потреблението пада всяка година и то с по 10-15 , че и 20 % !! И от 2030 г ще е забранено да се ползва газ за отопление , което значи 50-60 % НАДОЛУ , а от 2035 и за производство на ток , което значи още 20-30 % !! Освен това за догодина САЩ , Австралия и Катар са обявили НОВИ мощности за втечнен газ , които почти ще удвоят световния капацитет , при СПАДАЩО потребление и в Европа и в Азия !! Япония , която в момента купува ПОВЕЧЕ от Китай от Раша втечнен газ реши , че ОТВАРЯ ПАК ядрените си централи , което ще намали потреблението на газ поне с 50 % и ще мине на доставки от САЩ и Австралия , тоест Раша ще загуби най-големия си клиент в Азия , а завода в Сахалин направо го пиши умрял , щото работи 100 % за Япония , а ако трябва да транспортира до Европа , направо са на червено , ако въобще до 2 години няма забрана за руски газ в Европа , както за петрола !! Въобще едни "радости" , хахахахахах !!
  • 12 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Ма остави го да си мечтае , догодина като фалира нацяло Газпром и ще му дойде като любимата му ядрена бомба , хахахах !! Той и от Алжир и от Катар , дето има ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ капацитет за втечнен газ от Раша и газа му е без пари , ама ще тръгне да купува от Раша , че и Австралия същата работа и внася в Китай също десет пъти повече от Раша , ама той за руски газ си мечтае , какво да го правиш , задръстеното си е задръстено , хахаххахах !!
  • 13 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    За да купиш втечнен газ от Раша и после да го препродадеш в Европа по БОРСОВИ ЦЕНИ и даже ПОД ТЯХ , щото в Европа се купува на търгове в които борсовата цена е МАКСИМУМА и се наддава НАДОЛУ от нея , значи Раша трябва да ти го продаде на половин цена НАЙ-МНОГО , за да си струва риска и цялата разправия !! В момента Ямал , който е единствения износител на такъв в Раша не може да си позволи дори 15% надолу да свали , да не говорим за 50 !! Освен това 30 % от него , за твое съжаление , са на НЕРУСКАТА фирма Тотал , заради 30 % собственост в същия Ямал , който тя просто си взима и продава за собствена сметка !! Други 30 % си взимат Китайците и също си правят каквото искат !! А ЦЕЛИЯ капацитет на Ямал е под 10 % от това , което Газпром продаваше по тръбички , повече не могат да продадат и да искат ! И като махнеш 60 % от него за французи и китайци , ми какво ще продаваш бе , хахахахахаха !!
  • 14 Каква война и запасяване с газ?

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Една ракия моля !":

    Срещу кого ще воюва Европа, срещу Русия ли? Без използването на ЯО РФ ще бъде сгазена за няколко седмици, а с ЯО войната ще привърши за половин час. Русия трябва да се удуши икономически (както СССР) което ще я хвърли в обятията на Китай, а той казва "Сибир наш" чак до Урал. Китайците са много по-жестоки експлоататори от западняците. Путин много сгреши като хариза половин Сибир на китайците за да не го експлоатирал Запада.