Отидете към основна версия

1 462 8

Гражданите на страните от Южна Европа се умориха от туристи

  • туристи-
  • протести-
  • икономика

В безводната Сицилия няколко града започнаха да отказват настаняване на туристи поради липса на вода

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Недостигът на вода, пренаселените улици и растящите цени на жилищата предизвикват изключително разочарование сред жителите на южноевропейските страни, които все по-често организират протести срещу туристите от цял свят, съобщава вестник Politico.

„Това, което виждаме в медиите, се случи още преди пандемията“, цитира изданието Сандра Карвао, която наблюдава развитието на туристическия пазар и конкурентоспособността в Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO). „Още тогава имаше протести срещу туризма там, а сега те отново набират сила“, отбеляза тя.

Жителите на градове в Испания, Португалия, Италия и Гърция, както се вижда от публикацията, излязоха по улиците, включително с водни пистолети и плакати, призоваващи шумните гости да се „върнат у дома“. В засегнатите от суша градове като Барселона туристите използват значително повече вода от средния жител. В безводната Сицилия няколко града започнаха да отказват настаняване на туристи поради липса на вода.

По улиците и на обществени места в Испания се появиха плакати и графити, отнасящи се до „чужденците“, които имат проблеми със спазването на местните закони и култура. Подобни протести се проведоха това лято в Мадрид, Малага, Гранада и Аликанте, наред с други. В края на юли над 20 000 активисти срещу масовия туризъм се събраха в Палма де Майорка, за да поискат промени в туристическия модел, който според тях вреди на Балеарските острови, особено на Майорка, Менорка и Ибиса. През 2023 г. общият брой на туристите на островите, където живеят 1,2 милиона души, се е увеличил до 14,4 милиона.

Според Карвао една успешна туристическа стратегия трябва да се съсредоточи върху балансирането на икономическите, социалните и екологичните въздействия и да вземе предвид нивото на търсене, както и възможностите на страната домакин.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини