29 Август, 2024 11:25 1 428 8

Гражданите на страните от Южна Европа се умориха от туристи

  • туристи-
  • протести-
  • икономика

В безводната Сицилия няколко града започнаха да отказват настаняване на туристи поради липса на вода

Гражданите на страните от Южна Европа се умориха от туристи  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Недостигът на вода, пренаселените улици и растящите цени на жилищата предизвикват изключително разочарование сред жителите на южноевропейските страни, които все по-често организират протести срещу туристите от цял свят, съобщава вестник Politico.

„Това, което виждаме в медиите, се случи още преди пандемията“, цитира изданието Сандра Карвао, която наблюдава развитието на туристическия пазар и конкурентоспособността в Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO). „Още тогава имаше протести срещу туризма там, а сега те отново набират сила“, отбеляза тя.

Жителите на градове в Испания, Португалия, Италия и Гърция, както се вижда от публикацията, излязоха по улиците, включително с водни пистолети и плакати, призоваващи шумните гости да се „върнат у дома“. В засегнатите от суша градове като Барселона туристите използват значително повече вода от средния жител. В безводната Сицилия няколко града започнаха да отказват настаняване на туристи поради липса на вода.

По улиците и на обществени места в Испания се появиха плакати и графити, отнасящи се до „чужденците“, които имат проблеми със спазването на местните закони и култура. Подобни протести се проведоха това лято в Мадрид, Малага, Гранада и Аликанте, наред с други. В края на юли над 20 000 активисти срещу масовия туризъм се събраха в Палма де Майорка, за да поискат промени в туристическия модел, който според тях вреди на Балеарските острови, особено на Майорка, Менорка и Ибиса. През 2023 г. общият брой на туристите на островите, където живеят 1,2 милиона души, се е увеличил до 14,4 милиона.

Според Карвао една успешна туристическа стратегия трябва да се съсредоточи върху балансирането на икономическите, социалните и екологичните въздействия и да вземе предвид нивото на търсене, както и възможностите на страната домакин.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всеки

    4 1 Отговор
    у тях !
  • 2 Буко Баламата

    13 5 Отговор
    А га лапат евраците ни риват!

    Коментиран от #3

  • 3 Нова

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Буко Баламата":

    Кой лаппа евраците? хотелите, които са на някой си, често живеещ някъде далече, отвъд океана. Самолетните компании, които са някъде си. Юбер, Болт и т.н. компании, които на местните шофьори пускат по 1400 евро на месец да въртят геврека ден и нощ, а те си броят милионите и милиардите отвъд океана. В някоя местна кръчма туристите пият по едно малко с 3 сламки. Ходят в супермаркета и обратно в апартамента да си сготвят. или да си направят сандваичи. Как точно местните хора лаппат евраци от турр-смотанняци? И бедняци, идващи с една раничка да си развеят задните части на ново място.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    ТЕ И ОТ ТЪЛПИТЕ ЯДРЕНИ ФИЗИЦИ И БРАДАТИ МАЙКИ СЕ УМОРИХА ‼️‼️‼️‼️‼️‼️
    ЗА ТЯХ ЩО НЕ ПИШЕТЕ 🥸🥸🥸
    🇺🇲🇺🇲 не ви дават , наки ❗
  • 5 а за пришълците голи като пушки мълчат

    9 1 Отговор
    и явно заслужават милиони от африка и арабските:
    Гражданите на страните от Южна Европа се умориха от туристи
  • 6 Наблюдател

    11 1 Отговор
    Не са само туристите. Те идват и си заминават. Може и да оставят някакви пари в местната икономика, може и да не оставят. Но има толкова много пришълци, като Мароканци, Украинци, Черноафриканци, Южноамериканци, бразилци и всякаквите азиатци. Идват и започват да снасят и деца. Сега идва един иранец, от 5 години живеещ в Германия. Не говори немски на добро ниво след 5 години там! Не говори други езици, освен Фарси. И той искал да живее в Испания за постоянно. 55 годишен. Няма пари. Брат му го е подслонил за момента. Всички искат на хубаво и уредено. Вода няма за всички. Няма достъпни жилища. Да си ходят по техните клоо аки. Кой ще им плаща помощите и здравните грижи, и снасянето на още деца на хранилката? Пенсионната възраст ще я вдигат на 70 години. За пришълците не важи. Те и един ден не са работили, а чакат на готово.
  • 7 Ха ха ха

    8 1 Отговор
    А от драги те Меркел ви гости и храненици не се ли умориха? Те поне носят пари, че гостите искат да ядат халал храна.
  • 8 Кико

    2 1 Отговор
    да бе, а чакат парички от тях