Отидете към основна версия

970 9

Отпуснати са 2,5 милиона лева за изследвания за критични и стратегически суровини

  • суровини-
  • програма-
  • изследвания-
  • бюджет-
  • правителство-
  • решение

Програмата беше одобрена от правителството

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри 2,5 млн. лв. за изпълнение на първия 12-месечен етап на националната научна програма „Критични и стратегически суровини за зелен преход и устойчиво развитие“. Програмата има за цел да осигури провеждането на фундаментални и научно-приложни изследвания за установяване потенциала на България за добив и преработка на суровини със стратегическо значение за националната и европейската икономика.

Те имат приложение в множество основни области на икономиката, като автомобилостроенето, стоманодобива, авиокосмическата промишленост, информационните технологии, здравеопазването и добиването на енергия от възобновяеми източници.

Предвижда се изпълнението на програмата да е за 5 години в периода 2024 - 2029 г. с общ бюджет от 8,5 млн. лв. От одобрените за първия етап 2,5 млн. лв., един милион лева са предназначени за закупуването на изследователска апаратура.

Чрез резултатите от програмата държавата и обществото ще бъдат подпомогнати при справянето с редица предизвикателства като осъществяването на плавен преход към възобновяеми енергийни източници, безотпадни технологии и преработката на първичните ресурси.

Допустими бенефициенти на средства по програмата са акредитирани висши училища, научни организации и Природонаучни и минераложки музеи, които трябва да сформират консорциум с водещ партньор Българската академия на науките, която да бъде координатор на програмата.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини