18 Септември, 2024 18:05 848 9

Отпуснати са 2,5 милиона лева за изследвания за критични и стратегически суровини

  • суровини-
  • програма-
  • изследвания-
  • бюджет-
  • правителство-
  • решение

Програмата беше одобрена от правителството

Отпуснати са 2,5 милиона лева за изследвания за критични и стратегически суровини - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри 2,5 млн. лв. за изпълнение на първия 12-месечен етап на националната научна програма „Критични и стратегически суровини за зелен преход и устойчиво развитие“. Програмата има за цел да осигури провеждането на фундаментални и научно-приложни изследвания за установяване потенциала на България за добив и преработка на суровини със стратегическо значение за националната и европейската икономика.

Те имат приложение в множество основни области на икономиката, като автомобилостроенето, стоманодобива, авиокосмическата промишленост, информационните технологии, здравеопазването и добиването на енергия от възобновяеми източници.

Предвижда се изпълнението на програмата да е за 5 години в периода 2024 - 2029 г. с общ бюджет от 8,5 млн. лв. От одобрените за първия етап 2,5 млн. лв., един милион лева са предназначени за закупуването на изследователска апаратура.

Чрез резултатите от програмата държавата и обществото ще бъдат подпомогнати при справянето с редица предизвикателства като осъществяването на плавен преход към възобновяеми енергийни източници, безотпадни технологии и преработката на първичните ресурси.

Допустими бенефициенти на средства по програмата са акредитирани висши училища, научни организации и Природонаучни и минераложки музеи, които трябва да сформират консорциум с водещ партньор Българската академия на науките, която да бъде координатор на програмата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Гепили са пак 2,5 милиона, щото краварчето много добре знае къде да избучи Фракинга във Добруджа!

    Коментиран от #9

  • 2 тхът

    9 0 Отговор
    Kakво ще им изследвате, разсипници? Ние все едно имаме някакви суровини в момента. Чисто пилеете парите на хората!
  • 3 Ники Пънчев

    5 0 Отговор
    Ще ги краде тез 2.5 милиона .
    А- Киро .
    В-Боко .
    С- Шиши .
    D- Корни
  • 4 Хе хе

    6 0 Отговор
    Че то всичко по-горе изредено вече е измислено, явно има едни пари за усвояване хе хе хе
  • 5 Запознат

    5 0 Отговор
    Ще похарчат едни наши пари за да откраднат държавни блага и да го продадат на Канадци ....злато,Евреи.....минерални извори , теглим външни дългове които не ни трябват , но с лихвите поддържаме чужди икономики . Българина е съвременния РОБ на Европа. Заблуждават народа с 100 ,200лв. увеличение на мизерните заплати и ни втълпяват денонощно че сме мързеливи . Видяхме великите мигранти колко са работливи....плюха си на петите. Държавата е официалния трафикант на мигранти с решението чужденци от трети страни с право на работа. Позор.
  • 6 Яяяяя

    2 0 Отговор
    Само не писахте името за кого са тези средства, ама то ще се чуе
  • 7 Освен че са крадливи са и доста тъпи.

    2 1 Отговор
    Много да внимават какво ще правят със земята, почвите и подземните води, че бял ден няма да видят после всичите ако надупчат и ги замърсят за да откраднат едни мижави пари.
  • 8 флипп

    1 1 Отговор
    Кораба отдавна потънал, вече рифове се образуват по корпуса, тези продължават да си плямпат глупости и да крадат ударно.
  • 9 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    До 1 ко - другарю купейкин - толкова си заоблен че не разбираш думата - стратегически суровини - едни от тях са графит - силиций -литий - но газа не е другар - опитващ се да плашиш селяните с фракинг - в САЩ защо ползват фракинг - нима са по тъпи от теб - там няма ли земя