Отидете към основна версия

509 5

Стачката на пристанищните работници може да стопира търговията в САЩ

  • сащ-
  • стачка-
  • пристанища-
  • търговия

Причината е липсата на споразумение за условията на труд и заплащането

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стачка на работниците в над 30 пристанища на източния бряг на САЩ, през които минава 25% от износа и вноса на САЩ, може да парализира търговията на страната, предупреди вестник Financial Times (FT).

Той цитира оценките на експерти от изследователския център The Conference Board, които смятат, че спирането на работа на пристанищата ще "парализира търговията" САЩ в резултат на „спирането на вноса на храни, фармацевтични продукти, битова електроника и облекло“. Анкетирани от изданието анализатори от американската банка JPMorgan смятат, че престоят на американските пристанища може да нанесе ежедневни щети на американската икономика в размер на 5 млрд. USD.

В същото време експертите отбелязват, че ако стачката продължи не повече от две седмици, значителни загуби ще претърпят само районите, които са най-зависими от пристанищните доставки, например град Савана (Джорджия). Ако акцията продължи по-дълго, това ще доведе до недостиг на стоки и покачване на цените в цялата страна. Това ще засегне най-много храната и колите.

По-рано беше съобщено, че десетки хиляди крайбрежни служители на източното крайбрежие на САЩ са стачкували, напускайки работните си места след полунощ на 1 октомври. Причината за стачката беше, че Международната асоциация на корабоплавателите и представители на американската корабна индустрия не можаха да постигнат съгласие за ново споразумение за условията на труд и заплащането. Белият дом призова асоциацията на пристанищните оператори USMX бързо да разреши различията със синдиката. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не възнамерява да се намесва и да прави каквото и да било, за да предотврати стачката.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини