Отидете към основна версия

2 692 22

Оръжейните компании не могат да смогнат на търсенето

  • оръжие-
  • доставки-
  • проблеми-
  • верига на доставки

Тези в ЕС изпитват недостиг на инвестиции

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Усилията на европейските оръжейни компании да доставят оръжие на Украйна и да попълнят собствените си запаси са възпрепятствани от проблеми с веригата за доставки и липса на инвестиции, съобщи вестник Financial Times с позоваване на експерти.

Йан Пий, ръководител на Европейската асоциация за аерокосмическа отбрана (ASD), която представлява над 3000 компании в 17 страни, каза, че нивата на производство все още са ниски, особено след десетилетия на недостатъчно инвестиране в индустриалната база на Европа. За да се подкрепи Украйна, „необходимо е да се купува и произвежда много повече и много по-бързо в Европа“, каза той.

Старшият изследовател в мозъчния тръст Bruegel Guntram Wolf отбеляза, че Западът трябва да се активизира. „Говорим за увеличаване на промишления капацитет в необходимия мащаб“, добави той.

За да се постигне това, според лидерите в индустрията са необходими по-дълги инвестиционни договори. Според представителя на Nammo Вегард Санде, „необходима е 10-годишна перспектива за привличане на необходимия капитал и големи инвестиции в съответствие с входящите поръчки.“

Главният изпълнителен директор на Saab Микаел Йохансон вярва, че индустрията „се нуждае от по-дългосрочни ангажименти от страна на правителствата, тъй като поема рискове чрез увеличаване на капацитета без гарантирани дългосрочни договори.“

Йохансон по-рано заяви, че прилагането на отбранително-промишлената стратегия на ЕС изисква поне 100 млрд. EUR.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини