Отидете към основна версия

1 738 8

Спор около "Северен поток"

  • северен поток-
  • lloyd`s-
  • спор-
  • застраховка

Lloyd's и Nord Stream AG преплетоха шпаги, заради вдлъбнатината на един от газопроводите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Nord Stream AG (операторът на Nord Stream) и ответниците застрахователи спорят във Върховния съд в Лондон за произхода на вдлъбнатината на един от газопроводите. Операторът не е съгласен с твърдението на застрахователите Lloyd's Insurance Company и Arch Insurance за причината за вдлъбнатината. Nord Stream AG заяви в съда, че компаниите ще трябва да докажат връзката между експлозията и деформацията. RBC пише за това във връзка с изявлението на компанията пред Върховния съд на Лондон относно позицията на защитата, представляваща застрахователите.

Оператор на "Северен поток"- Nord Stream AG, през февруари 2024 г. подаде иск във Върховния съд на Лондон за почти 400 млн. EUR срещу застрахователите Lloyd's of London и Arch Insurance поради техния отказ да покрият щети от експлозии на газопроводи. В същото време Nord Stream AG оцени предварително разходите за отстраняване на водата от тръбопроводите и стабилизиране на работата им, извършване на ремонти и замяна на изгубения газ на 1,2-1,35 млрд. EUR.

Ответниците аргументират позицията си с това, че газопроводът е повреден в резултат на военни действия, свързани с конфликта между Русия и Украйна, и такива рискове не са включени в застрахователните полици. Освен това компаниите не са съгласни с обема на застрахователния лимит, обявен от оператора на "Северен поток".

Nord Stream AG посочва, че две експлозии са отделни застрахователни събития, а появата на вдлъбнатина е друга, трета. Компанията също така настоява застрахователните полици да покриват рисковете от повреда на газопровода дори в случай на военни действия.

Nord Stream AG по-рано съобщи за възможна поява на вдлъбнатина между 9 март 2021 г. и 30 октомври 2022 г. поради външно влияние. Lloyd's и Arch посочиха, че щетите са настъпили по време на експлозиите поради местоположението му и отломките от неидентифицирани обекти наблизо, допълва изданието. Застрахователите също подчертаха необходимостта от установяване на по-точно време, когато вдлъбнатината може да се е появила, тъй като данните и участието на застрахователите в полиците се промениха от 1 ноември 2021 г. Поради тази причина застрахователната компания смята, че е невъзможно ясно да се определят отговорните за обезщетенията.

Както съобщава публикацията, компанията на оператора е съгласна, че близо до вдлъбнатината е открит обект с „цилиндрична форма“ и обект с форма на "кука". по време на първоначалния преглед. Компанията обаче не приема общото твърдение за експлозии като причина за щетите и заявява, че „от ответниците се изисква да го докажат докрай“. Nord Stream AG също отбелязва, че полиците имат един застрахователен период - от 1 ноември 2019 г. до 31 октомври 2023 г. - и периодът за възникване на вдлъбнатина е „достатъчно конкретизиран".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини