Отидете към основна версия

1 212 11

Световните марки "удариха на камък" на китайския пазар

  • китай-
  • търговия-
  • марки-
  • чуждестранни-
  • предпочитания

Китайците предпочитат да купуват стоки от местни производители

Снимка: Shutterstock

Големи международни марки отбелязват спад на продажбите си в Китай, тъй като жителите на страната консумират повече местни марки, съобщи аг. Bloomberg.

В публикацията се посочва, че продажбите на L’Oréal в Северна Азия, включително Китай, са спаднали с 6,5% през третото тримесечие на 2024 г. Главният изпълнителен директор на компанията Николас Йероним свърза спада в продажбите в региона с "песимизма на потребителите". Самата агенция пише, че жителите на Китай са „все по-пестеливи“. и затова предпочитат местните марки пред западните.

По-конкретно, за разлика от френската компания, китайската козметична компания Proya Cosmetics Co. отчете 21-процентен скок на продажбите и печалбите за три месеца, пише Bloomberg. Тенденцията на спад в продажбите на западни марки се наблюдава не само в областта на продуктите за красота. Така конгломератът LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) отчете най-лошите данни за продажби в Китай след пандемията. Китайските кафе вериги Luckin Coffee и Cotti Coffee изпреварват Starbucks, която продължава да губи пазарен дял в Китай.

Търговците на дрехи Nike и Uniqlo също отбелязват спад в продажбите на продукти на фона на факта, че китайските потребители предпочитат по-евтини местни алтернативи. Според китайския експерт Ернан Цуей китайските потребители „станаха по-чувствителни към цените“. и следователно „търсят по-доходоносни продукти в условията на слаб икономически растеж“. „Местните марки печелят“, заключи той.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.

Свързани новини